Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTENE HUSABY 13:1 - husnr 1, HUSABY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HUSABY KYRKA (akt.)
2003-07-23
Exteriörbeskrivning
HUSABY KYRKA - Kyrkan består av ett rektangulärt långhus, smalare och lägre kor, lägre och smalare rundad absid samt västtorn. Västtornet är ett fyrsidigt centraltorn , något smalare än långhuset, samt mitt på dess södra respektive norra sida av ett smalt, runt trapptorn. Tornet är något äldre än resten av den ovanligt stora romanska kyrkan. Kyrkan är ett välbevarat byggnadstverk från tidig medeltid.
FASAD - Kyrkans torn är murade av oputsad, tuktad sandsten. Långhus, kor och absid består av finhuggna sandstenskvadrar. Även den skråhuggna sockeln i två låga avsatser är murad av sandstenskvadrar. Dörrar och portar har omfattningar av kantställda sandstensflisor.
Söder om västporten sitter på fasaden ett solur liksom ett på absidens östra sida. På korets sydsida, under en trefönstergrupp, utgörs muren av betydligt större kvadrar i avvikande, mörkare färg. Det södra sidotornets fasader täcks nästan helt av murgröna. Under det västligaste fönstret på långhusets nordfasad är spår av en igenmurad port. Över sydportalen är en igenmurad liten kvadratisk öppning.
PORT - Huvudingången är belägen i tornets västfasad. Den består av en rektangulär pardörr, klädd med brun, vertikal pärlspont. Dörren har runda smidesbeslag med växtornamentik. Den är placerad i en rektangulär nisch. Över nischen är ett skulpterat överstycke av sandsten. På korets nordsida finns en port i form av en rektangulär, brun enkeldörr. Dörren är klädd med vertikal pärlspont och har växtformade smidesbeslag, troligen 1902. Dörren är placerad i en djup, rundbågig nisch. Tympanonfältet pryds av ett utsågat trepass i sandstenen. Runt nischens övre del finns en omfattning i form av kantställda sandstenar. I nischen är en stentröskel, och framför dörren har placerats en stor kalksten.
I östra delen av långhusets sydfasad finns en port i form av en brun, rundbågig pardörr. Dörren är klädd med brun, vertikal pärlspont och försedd med runda, växtornamenterade smidesbeslag. Dörren är placerad i en rundbågig, perspektivisk nisch med två språng. Nischens övre del har omfattning i form av profilhuggna sandstenar. Två trappsteg av kalksten leder upp till porten och framför den ligger en kalksten.
Framför västra långhusfönstret är en källare med synligt, svart, brädklätt sadeltak med dörr i det västra takfallet. Mot norr är en låg gavelvägg av trä med två källarfönster.
FÖNSTER - Långhuset har mot norr två lågt sittande rundbågiga fönster, placerade i grunda rundbågiga nischer. Fönstren indelas genom plattjärn i mittpost med sex rutor på vardera sida. Varje ruta indelas i sin tur genom blyspröjs i nio mindre. Ovanför norrfönstren, något förskjutna mot mitten, finns två små rundbågiga fönster i konande, rundbågiga nischer. De har mittpost av plattjärn och varje luft indelas genom blyspröjs i nio smårutor. Samtliga fönster har runt övre delen omfattning av kantställda sandstenar. På långhusets sydsida finns, i östra delen, ett lågt sittande mycket litet, lågt placerat fönster i en djup, konande nisch. Väster om detta finns ett större och tre små fönster av samma typer som på långshusets nordsida.
Korets södra sida har en trefönstergrupp av spetsbågiga, smala fönster. Fönstren är placerade i grunda nischer och indelade i rutor genom horisontella bandjärn. De vertikala stenpelarna som avskiljer fönstren har rundad profil. Mittfönstret är något högre än övriga och rutorna är i sin tur indelade i smårutor genom blyspröjs. Öster om trefönstergruppen är ett mycket litet, lågt placerat svart järnfönster i en djup, konande nisch. I nischen, under fönstret, finns två "stentrappsteg". Över nordportalen finns ett högt sittande rundbågigt fönster av samma typ som i långhuset.
På absidens östfasad finns ett litet och smalt fönster med mittpost samt blyspröjs. Fönstret är placerat i en djup, konande och perspektivisk nisch. I en nisch med sandstensomfattning på absidens sydsida finns ett annat litet och smalt fönster. Det är genom blyspröjs indelat i sex kvadratiska rutor.
Över västporten finns ett brett och lågt spetsbågigt fönster. Blyspröjs indelar fönstret i diagonalt placerade små rutor. Fönstret har omfattning av kantställda sandstenar. I väster har centraltornet på läktarvåningen ett rundbågigt större fönster, på andra våningen ett litet rektangulärt och på tredje våningen två små rundbågiga fönster med blyspröjsar. Mot söder har centraltornet, öster om trapptornet, ett rektangulärt fönster på våning tre och ett på ett på våning fyra. Båda indelas i mindre rutor genom blyspröjs. Väster om trapptornet har centraltornet mot söder ett lunettfönster på tredje våningen. Mot norr har centraltornet, väster om trapptornet, ett runt fönster med korspost på våning två, ett rundbågat i våning tre och ett smalt rektangulärt i våning fyra. Mot öster har centraltornets tredje våning, söder om långhusets taknock, ett litet rundbågigt fönster. På fjärde tornvåningen finns i öster och väster en dubbelvälvd rundbågig glugg vars mittkolonnett har tärningskapitäl. I södra trapptornets sydfasad finns troligen (dolt av murgröna) ett litet fönster. I tornen finns även små kvadratiska gluggar.
TAK - Långhuset och koret har skiffertäckt sadeltak. Absiden har skiffertäckt huvtak. Trapptornen har närmast kägelformade tak. Centraltornet har huvformad nederdel, krönt av ett högt torntak. Samtliga torntak täcks av kopparplåt i storplåtsformat. I nedre partiet av centraltornets öst - och västsida samt av trapptornens syd - respektive nordsida finns en rund, svart urtavla med vita visare och romerska siffror. Över centraltornets större urtavlor är takets kopparplåt uppdragen till en rak kåpa, medan trapptornens mindre urtavlor är placerade i runda plåtkåpor.
På långhusets östra gavelspets är en skorsten murad av sandsten. Samtliga tre torn kröns av ett järnkors.