Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTENE FORSHEM 18:1 - husnr 1, FORSHEMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FORSHEMS KYRKA (akt.)
2003-06-19
Exteriörbeskrivning
FORSHEMS KYRKA - Kyrkan består av långhus med breda tvärarmar i norr och söder, rakt avslutat kor i öster, lägre och smalare sakristia söder om koret, ett lägre och smalare gravkor öster om koret samt i väster ett torn. Sakristian utgjorde före 1765 gravkor för familjen Stake, och under nuvarande sakristia är gravkammaren med sina kistor bevarade. Kyrkan präglas av bevarade medeltida element, framför allt fasadens unika figurativa reliefer, samt av förändringar under 1700-talet.
FASAD - Torn, tvärarmar och kor är uppförda av finhuggna, oputsade sandstenskvadrar. Under takåsen finns en profilerad sandstenslist. Långhus, kor och torn har en hög, något skrånande sockel av tuktad sandsten. I sockeln finns rektangulära gluggar med galler. Väster om tornet ligger på marken en gravhäll med reliefkors. Sakristian har vitmålad, borstad puts samt låg skråkantad kalkstenssockel och hörnkedjor av oputsad sandsten.
Mitt i södra tvärarmens sydfasad är en 1100-talsrelief med två rektangulära bildfält, sammanlänkade genom ett bågformat språkband. Det östra fältet avbildar Sankt Martin av Tours med kräkla, sittande på åsna och det västra en stående Sankt Nikolaus av Myra. Under Sankt Martin en scen med Kristus t.h samt Sankt Martin och en tiggare. Se även port. Väster om sydportalen är en gravhäll rest mot väggen. Över nordportalen är två rektangulära bildfält inmurade över varandra. Det övre, en korsfästelsescen, är vertikalt placerat. Det undre, horisontella, visar kvinnorna vid graven och uppståndelsen. I korets fasad finns tre små gluggar mot öster och två mot söder. I dess gavelröste finns en smal fönsteröppning i en inåt konande nisch.
Gravkoret har borstad, vit puts och hög oputsad stensockel. I gravkorets östvägg är överst en oputsad stenplatta med inskriptionen "Gravvård för Forssenska släkten upprättad är 1788." I östfasadens nedre parti är inmurat en gravhäll med inskriptioner.
PORT - Västporten är placerad i tornet och består av en pardörr från 1975 av vertikal, omålad träpanel med rikt utsirade järnbeslag. Den är placerad i en rektangulär nisch i en rundbågig, tresprångig perspektivportal. Vid båda sidor är tre kolonner med knoppkapitäl. Portalens övre del har omfattning av kantställda sandstenskvadrar. En stentrappa med fyra trappsteg leder upp till porten. Västportalen är till största delen nytillverkad 1893. I tympanonfältet är en relief från 1100-talet, med Kristus, en byggmästare och en man med häst. Denne överlämnar en kalk till Kristus - troligen en donatorframställning. Enligt inskrift på tympanonfältet är kyrkan invigd till Kristus och den heliga graven.
Sydportalen är placerad i södra tvärarmen och satt före 1760-talet i ett vapenhus på kyrkans sydfasad. I portalen sitter en enkeldörr av vertikal, omålad träpanel med rikt utsirade, nyare järnbeslag. Dörren är placerad i en rektangulär nisch i en rundbågig portal. Portalen omges på båda sidor av dubbla kolonner med tärningskapitäl och hörnblad. I tympanonfältet sitter en 1100-talsrelief föreställande Kristus med korskrona. Kristus överlämnar en nyckel till Petrus och en bok till Paulus. På vänstra smygen, ca 16 cm över tröskeln, finns ett ristat malteserkors. Framför porten ligger två stora stenhällar, den sydligaste en gravhäll. Portalen konserverades 1989.
Nordportalen, i norra tvärarmen, utgörs av en segmentbågad, gråmålad trädörr med grå dragbygel. Dörren är troligen från 1800-talet. Dörren är placerad i en grund nisch. Dess övre del har en putsad omfattning med kvaderstensimitation. En stenrappa med sex steg leder upp till porten.
I sakristians östfasad sitter, i en grund nisch, en järnbeslagen port med smidd dragbygel. I en grund nisch i gravkorets sydfasad sitter en järnbeslagen segmentbågad dörr med dragring av smide. Två trappsteg leder upp till porten.
FÖNSTER - I tvärarmarna är mot norr och söder vardera ett fönster samt mot norr respektive söder vardera två fönster. De gråmålade segmentbågade fönstren är indelade i sex lufter. Varje luft indelas genom träspröjs i vardera sex rutor. Fönstren är placerade i liv med fasaden. Deras övre del har en putsad omfattning med kvaderstensimitation.
Över östfasadens port finns i sakristian ett segmentbågat fönster med två lufter. Varje luft indelas genom träspröjs i smårutor. Under fönstret är ett fönsterbleck av kopparplåt.
Gravkoret har mot söder respektive norr ett grått segmentbågat fönster. De består av fyra lufter, indelade i smårutor genom träspröjs. Mot öster finns ett hjulfönster med färgat glas samt fönsterbleck av kopparplåt. I tornets bottenvåning finns i norr och söder två rektangulära, vertikala gråmålade fönster. De är indelade i vardera fyra rutor samt placerade i nischer med solbänkar i form av lutande kalkstenar. Över dess finns, på tornets andra våning, två tätt placerade fönster mot norr, väster och söder. De har samma utformning som de redan nämnda, men är mindre och indelade i tre rutor. I varje väderstreck har tornet en rundbågig ljudglugg, försedd med grå jalusiluckor.
TAK - Sakristian och koret har båda sadeltak med kopparplåt i storplåtsformat. Tvärarmarna har valmade sadeltak med kopparplåt, medan Forssenius gravkor är skiffertäckt. Tornets överbyggnad utgörs av ett kopparplåtstäckt torntak, krönt av en koppartupp. Kyrktaken, med undantag av torntaket, var före 1958 täckta med ekspån. Gravkorets gavelspets kröns av en träspira. Stuprör och hängrännor är av kopparplåt.