Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KUNGÄLV MARSTRAND 43:1 - husnr 1, MARSTRANDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MARSTRANDS KYRKA (akt.)
2003-06-18
Exteriörbeskrivning
MARSTRANDS KYRKA är byggd huvudsakligen i sten, vissa mindre partier i tegel, och består av långhus, smalare kor med en låg sakristia på norrsidan, torn i väster och vapenhus på norr- och sydsidan. Dessutom även mindre utbyggnader i hörnen mellan långhus och torn. Långhus och kor är medeltida, sakristian 1500- eller 1600-tal, tornet 1500-tal, ombyggt på 1600-talet och med sidotillbyggnader från 1700-talet, och vapenhusen från 1807.
Utmärkande för FASADERNA är strävpelarna i hörnen och mellan fönstren. Strävpelarna går nästan upp till takfoten och är avtäckta med skifferskivor. Fasaderna är putsade med en spritputs, avfärgad i ljust gulvitt, och med slätputsade omfattningar kring fönster och portar. Vapenhusen har klassicerande gavelmotiv, med nischer som flankerar ingångarna och med gavelspetsar i form av tempelgavlar.

TAKET är ett i förhållande till kyrkans storlek mycket flackt sadeltak. Koret är smalare än långhuset men har ändå samma höjd på taknocken, varför koret har en annan takvinkel än långhuset. Kortaket är dessutom valmat. Även tornets tak har flacka takfall. Alla kyrkans tak är täckta med grönärgad kopparplåt. Torntaket krönt av ett kopparkors. I takfoten en kraftig putsad och profilerad taklist. Under torntaket en taklist av trä, med en tandsnittsfris.
TORNET är av sten med fasader likt kyrkan i övrigt. Mindre rundbågiga ljudluckor i par åt alla väderstreck, med luckor i svart, och ovanför dessa svarta urtavlor med förgyllda siffror. Tornur sedan 1647, nuvarande urverk från 1904 (dock moderniserat).
INGÅNGAR dels i väster genom tornet och dels genom de nämnda vapenhusen i norr och söder. I tornet en rundbågig portalnisch med en hög dubbel rektangulär bräddörr, målad i rödbrunt, och ovanför denna ett halvrunt överljusfönster. I vindfången lägre portar av motsvarande utseende, men här omgivna av mer utpräglat klassicistiska omfattningar. Ytterdörrarna troligen från 1800-talets början.
FÖNSTREN är höga och rundbågiga, med spröjsade gjutjärnsbågar indelade med korsposter, målade i rödbrunt. Fönsterbågarna av gjutjärn troligen från 1912. I långhuset finns på norr och sydsidan vardera två höga fönster, samt ovan vapenhusen mindre fönster. I koret finns dels på sydväggen en grupp på tre smalare fönster, och på korets östvägg en grupp på två höga fönster med ett runt fönster ovanför. Korets fönsteröppningar har medeltida ursprung (sent 1400-tal), och långhusets fönsteröppningar har haft ungefärligen nuvarande form sedan 1600-talet. Alla fönsteröppningar något modifierade vid ombyggnaden vid 1800-talets början. Dessutom finns runda fönster på vapenhusens sidor samt i sakristian, samt i tornets läktarvåning höga rundbågiga fönster.