Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HABO FISKEBÄCKSTOMT 1:1 - husnr 1, FISKEBÄCKS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

FISKEBÄCKS KAPELL (akt.)
2004-06-30
Exteriörbeskrivning
FISKEBÄCKS KAPELL - Det historicerande träkapellet från 1939 består av ett långhus med smalare rakslutet kor i norr och ett vidbyggt tak över en tumba norr om detta. Arkitekt var K M Westerberg.
FASAD - Kapellet vilar på en svartmålad betongsockel. Porträttgravhällen vilar på några kalkstensplattor från 1939 och skildrar i en välhuggen relief Julius Lantzenfelt (död 1633 ?) med maka. Mot korväggen sitter en gavelhäll med Korsfästelsen och makarnas vapen samt vanitasmotiv i relief. Kapellets fasader består av rödfärgad lockpanel och vita foder. I det västra gavelröstet sitter ett solur av kalksten från den gamla kyrkan.
FÖNSTER - Alla fönster är ursprungliga och har bågar av vitmålat trä. De öppningsbara lufterna har tät blyspröjsning med svagt färgade antikglas. På långsidorna är tre samlade rektangulära fönster med mittpost och två lufter. På gaveln är två små kvadratiska fönster med enkel luft som flankerar porten. Över denna är ett rundfönster med mittpost och två lufter.
PORT - Den ursprungliga porten är en bred och rak pardörr med svartmålad panel av kantställda kvadrater. Framför denna är en kalkstenstrappa och i väggen sentida järnräcken.
TAK - Långhuset och det lägre koret har branta sadeltak, vars lutning även upprepas i tumbans tak, vilket bärs av fyra svartmålade kolonner. De täcks alla av enkupigt lertegel och har vindskivor av trä, målade i svart och vitt. På långhustakets mitt är en fyrsidig takryttare med rödfärgad lockpanel och en spetsig spira i vars topp är en stiliserad förgylld ängel. Dess täckning består av svartmålad plåt. Söder om denna är en skorsten klädd med blymönjemålad plåt. Skärmtakets röste är klätt med rödfärgad lockpanel. Hängrännor och stuprör är av svartmålad plåt.