Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG JOHANNEBERG 29:1 - husnr 1A, JOHANNEBERGSKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

JOHANNEBERGSKYRKAN (akt.)
2004-09-29
Exteriörbeskrivning

Kyrkobyggnaden är sammansatt av tre huvudsakliga volymer: långhuset, tornet och den lägre vinkelbyggnaden i nordväst. Byggnadens arkitektoniska element är baserade på ett fåtal geometriska grundformer både i helhet och detalj: kvadraten, rektangeln, cirkeln och cirkelbågen.

Fasaderna är uppbyggda av släta murytor av handslaget gult tegel i munkförband. Muröppningarna saknar omfattningar. Sockeln är relativt låg och utförd i slät natursten. Arkitekten Ericson förordade fasadtegel från Lomma eller Kaniks tegelbruk och räffelhuggen Fjäråsgnejs till sockeln. Vad det slutliga valet blev framgår inte av arkivmaterialet.
Yttermurarna består av två enstens tegelmurar med en 8 cm luftspalt mellan, förbundna med tegelstenar som till ¾ doppats i varm asfalt före inmurningen. Tornmurarna är utförda med en gjuten, armerad betongstomme som klätts med en enstens tegelmur med en luftspalt, men med en kramling mellan tegel och betongstomme.
Långhuset och vinkelbyggnaden har sadeltak av gjuten betong klädda med bandfalsad kopparplåt. På taksprångets undersida sitter taktassar av ek. Tornet täcks av ett flackt tälttak och kröns av en korsförsedd glob. Mindre varianter av tornkorset återfinns ovanför koret, entrén och på vinkelbyggnaden.

Tornet är högt och smalt som en kampanil, och har en kvadratisk plan. Själva klockstapeln har ljudluckor med jalusier av koppar. Det finns små terrasser vid ljudluckornas nederkant omkring 40 meter upp i tornet. Halvvägs upp på tornet sitter urtavlor i alla fyra väderstreck. Tornet är över 50 meter högt, enligt ritningarna 62 meter upp till tornkorsets topp.

Entréfasaden i ostnordost är symmetriskt uppbyggd och domineras av entréns skärmtak samt det stora rundfönstret ovanför. Portiken har ett särpräglat uttryck då den är kraftigt överdimensionerad, nästan dubbelt så hög som porten. Skärmtaket är välvt, gjutet av betong och kopparklätt på ovansidan. Undersidan är målad i en ljus terrakotta. Taket bärs upp av fyra pelare i slipad svart granit med släta skaft och tidstypiska stiliserade kapitäl. Pelarna vilar i sin tur på en slät naturstenshäll. Under skärmtaket sitter en armatur i glas, "Lågor" av Orreforskonstnären Viktor Lindstrand. Armaturen är specialtillverkad för kyrkan. Entréporten är en enkel kopparklädd dubbeldörr med dekorativa runda nitar. Närmast under taket sitter ett segmentbågat gallerförsett fönster som släpper in ljus i läktarhallen. På var sida om portiken sitter kvadratiska fönster som leder in till trapplöpen. Det stora rundfönstret har kvadratisk spröjsning.

Långsidornas fasader har höga, smala rundbågiga fönster med 64 rutor i 16 bågar. Muröppningarna har en enkel mönstermurning runt överkanten. Sydöstsidan har fem fönster, nordvästsidan fyra. Fönsteröppningarna i de båda fasaderna är något förskjutna i förhållande till varandra - en medvetet skapad asymmetri i tjugotalsklassicistisk anda.
I den sydöstra fasaden finns en entré in i tornet, en kopparklädd dubbeldörr lik huvudporten med ett mindre rundfönster över. En bred naturstenstrappa leder upp till entrépartiet som är indraget i fasaden och omgivet av ett rundbågigt valv. I den nordvästra fasaden sitter ett runt korfönster likt det i entréfasaden.

Sydvästfasaden präglas av den runda absiden. Koret saknar fönster i denna fasad. Mot norr ansluter en mindre kyrksal som ligger i vinkel mot långhuset. Den har tre kvadratiska fönster och en djupt liggande kopparklädd entrédörr med ett gallerförsett lunettfönster över. Entrén nås via en trappa i natursten som löper ett stycke inne i det rundbågiga valvet.