Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VALLENTUNA VALLENTUNA PRÄSTGÅRD 6:2 - husnr 7, VALLENTUNA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VALLENTUNA KYRKA (akt.)
2005-01-01
Exteriörbeskrivning
Vallentuna kyrka är orienterad i sydost-nordväst. För enkelhets skull används i framställningen väderstrecken öst, väst, norr och söder med koret orienterat mot öster. Till sin äldsta form är den en romansk kyrka med västtorn, tillbyggd med korsarmar och ett tresidigt kor samt mellan koret och södra korsarmen ett gravkor som i övre delen är inrett till sakristia. Kyrkan har murverk av tuktad gråsten med tegel i senare omfattningar och taklist samt i det tillbyggda gravkoret. Tornet, långhusets båda västliga hörn och norra korsarmen har kvaderhuggna hörnkedjor av sandsten. Murverket i dessa byggnadsdelar är regelbundet, ibland med jämna rader av nästan kvadratiska, valda eller kluvna gråstensblock. Södra korsarmen och koret har murverk med oregelbunden skiftläggning av vald eller sprängd gråsten.

Kyrkans fasader har aldrig varit putsade. Grundstenarna är delvis synliga medan markerad sockel saknas. Det med långhuset samtida tornet har en för Uppland sällsynt och byggnadshistoriskt intressant runinskrift som anger namnet på kyrkans stenmästare "Andor tillhögg denna fagra sten". Gravkorets fasader är putsade utom sockeln som är av sandsten.
Kyrkans exteriör förändrades vid restaureringen efter branden 1856. Tornspiran försvann och tornets murar sänktes i norr och söder och täcktes med ett sadeltak. Det medeltida vapenhuset i söder revs och kyrkan fick entréer i tornets västmur och i norra korsarmen. Då tillkom också kyrkans putsade muröppningar med de höga gjutjärnsfönstren i långhuset samt södra korsarmen med höga fönster och koret med lägre fönster. I tornets södra mur är fönster insatt i den ursprungliga öppningen till tornets övervåning. Vid den senaste genomgripande restaureringen 1937 återställdes Klingsporska gravkorets exteriör med huv och spira.