Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LYSEKIL BRASTAD 1:13 - husnr 1, BRASTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BRASTADS KYRKA (akt.)
2003-06-02
Exteriörbeskrivning
BRASTAD KYRKA är byggd av sten, och består av långhus, smalare femsidigt i öster, och ett torn av sten i väster. Kyrkan ligger egentligen i nordöst-sydväst. Kyrkan har ett mycket karaktärsfullt uttryck, främst genom FASADERNA som är av exponerade tuktade rödgrå granitblock, av delvis oregelbunden form och varierande färgnyans, på låg mycket svagt utskjutande sockel. Hörnen är markerade såväl på långhus som på vindfång och torn genom förkroppningar vid foten av varje gavel. I norr och söder utskjutande vindfång med egna gavlar och takfall. Fasaden artikuleras ytterligare genom att fönsteromfattningarna liksom den tandade tegellisten i takfoten är utförda i gult tegel. Kyrkans TAK är ett sadeltak, lägre och avvalmat över koret, täckt med skiffer. Varje gavelspets är krönt av kors, spira eller korsblomma, utförda i koppar.

Kyrkan har sin HUVUDINGÅNG i väster genom tornet, genom en hög rundbågig tresprångig tegelportal under ett spetsigt avslutat gavelparti. I gavelspetsen sitter en rektangulär minnestavla. Portens dubbeldörrar är sedan 1938 helt släta och kopparklädda, med ett rundbågigt överljusfönster. Ingångar mitt på norra och södra långsidorna i utskjutande vindfång med liknande utförande som västporten.


FÖNSTREN är rundbågiga, gråmålade spröjsade träfönster inom fönsternischer med gula tegelomfattningar. Fönstren har genom spröjsning och mittpost formen av två smala rundbågiga fönster med ett mindre runt fönster ovanför. I koret sitter de höga rundbågiga fönstren högt placerade, och under dessa sitter parställda mindre rektangulära fönster, vilka leder in ljus till sakristian. I tornet sitter två rundfönster på ömse sidor i läktarhöjd, och en våning upp sitter ytterligare runda fönster med rosettspröjsar åt norr, söder och väster.

TORNET är av sten med fasader som kyrkan i övrigt. Två kraftiga gördelgesimser i mittpartiet, och ovanför dessa rundbågiga ljudöppningar, parställda i väster och öster och enkla men med mer arbetade omfattningar i norr och söder. Tornet har ett sadeltak mellan kraftiga profilerade gavelpartier, krönta av ringkors i väster och korsblomma i öster. I tornets bottenvåning, på norra respektive södra sidan, sitter två stenhällar från gamla kyrkan inmurade. Hällarna har reliefer med djur och människofigurer. Hällen på sydsidan har dessutom en runristning: "Maria mer hialbi þam er þina stain gerþe ("Maria hjälp dem som denna sten gjorde") Hällarna bör vara från 1100-talet och satt vid sidan om kordörren i den gamla kyrkan.