Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND DALHEM KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, DALHEMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Dalhems kyrka (akt.), DALHEMS KYRKA (akt.)
Exteriörbeskrivning
Ytterväggar
Väggarna är uppmurade av kalksten. I fasaderna är det oputsade kalkstensmurverket exponerat.

Tornhuv och yttertak
Tornhuven är på sedvanligt gotländskt vis åttkantig, dock är den klädd med skiffer. Huvens hörn är försedda med fialer och vattenutkastare av kalksten, delvis återgående på medeltida förebilder. Spiran kröns av en vindflöjel, höjden till flöjeln är ca 55 m.
Samtliga tak inklusive tornhuven är beklädda med skifferplattor. Plattorna är spikade på ett tätt undertak av takpapp och råspont. Tornhuvens stomme består av bilade och sågade virken, även galleritakens stomme består av bilade och sågade virken samt förstärkta med stålband.
Långhusets och korets stomme är av typen svensk takstol, förstärkta med stödben och hanband. Takkonstruktionen över långhuset är också förstärkt med dragstag av stål. Långhusets och korets båda tak har på södra sidan takluckor av plåt och glas. På långhusets östra del är skorstenen placerad och koret kröns österut av ett kors. Sakristian har ett pulpettak, vars konstruktion ej är besiktigad.
Nock och gavelskivor av galvaniserad plåt. Anslutningarna mot torn, väggar och stendetaljer, skorsten och fönster m.m. är utförda med blyplåt d: o ficka och utlopp vid fialer.
Takvattnet från tornhuven leds bort via vattenkastarna i hörnen, galleriets via utkastare i murverket på tornets södra och norra fasader. Långhusets norra takfall är försett med en hängränna och ett stuprör av varmförzinkad plåt.
Däcket över klockan består av glesa plank. Vattendäcket i den underliggande våningen är täckt av plank, lagda med fall mot en ränna, vattnet lämnar däcket via en utkastare åt norr, över norra galleritaket. Ränndalen är klädd med asfaltpapp. Plåtklädd trälucka över uppgångshålet.

Fönster
Fönstren i kyrkorummet och sakristian koret har målade blyinfattade glas, delvis medeltida, övriga från den stora restaureringen. Glasen är tillsammans med hela innerrutor inputsade i kalkstensomfattningarna med undantag av korets öst- och nordfönster som har en brunmålad träbåge. Utanför glasen i korsets östra och norra fönster sitter skyddsnät av fjäderfänät.

Tornets murverk är på tre sidor (söder, norr och väster) uppbrutet av rundbågiga gallerier, tre kopplade bågar åt vart håll. Öppningarna är försedda omfattningar, bågar, kolonnetter med knoppkapitäl och solbänkar i huggen kalksten.
Tornets ljudgluggar med fem öppningar om tre våningar åt vart håll, de nedre kopplade har alla omfattningar, bågar, masverk, kolonnetter och solbänkar av huggen kalksten. Gluggarna är försedda med fågelnät på träramar.
Tornets södra fasad har tre ljusgluggar, norra fasad två och västra en, samtliga är enkelt utförda och är försedda med fågelnät. Korets östra gavelröster har tre gluggar försedda med glasfönster på träram.
Sakristians vind nås via en öppning i dess östra röste, med rundbågig kalkstensomfattning.

Portaler
Portalerna (4 st.) är huggna av kalksten. Korportalen och de båda långhusportalen har med växtmotiv smyckade, enkla kapitäl, medan tornportalens kapitälband även har figurmotiv i hög relief (halvskulptur). Norra långhusportalens post består delvis av en återanvänd gravhäll med två huggna figurer i lågrelief. Alla portalerna har portblad av stående, tjärade plank, varav kor- och långhusportalerna har medeltida smidesbeslag. Tornportalens portblad är från den stora restaureringen.