Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skövde kn, EDÅSA 1:12 M.FL. EDÅSA

 Anläggning - Värdering

EDÅSA
5/8/13
Motivering
Starkt laga skiftespräglad liten bymiljö med medeltida ursprung i typiskt terrängläge i Ösans dalgång på Kåkindsslätten. Järnåldersgravar ger förhistorisk förankring. I kulturlandskapet samspelar laga skiftets fortfarande till stor del småskaliga odlingslandskap med strukturer från den oskiftade byns inägor t.ex. i det f.d. Södergärdet. Utskiftade gårdar med välbevarad gårdsbebyggelse från sent 1800-tidigt 1900-tal förekommer, framför allt Edåsa 1:33/1:24 med en av Varola-Edåsabygdens många gråstensmurade ladugårdar.
Central i bymiljön är gamla bytomten med den mycket välbevarade sockenkyrkomiljön kring en av Skaraborgs mest stämningsmättade medeltida kyrkor. Kyrkan blev ödekyrka 1872, sedan förvärvad av Västergötlands Fornminnesförening och från 1930 återigen församlingskyrka. I kyrkomiljön ingår även vägskälet och den delvis stenmurskantade lilla byvägen, välbevarad småskalig 1800-talsbebyggelse samt del av byns gamla Södergärde med ängs- och hagmarker. Edåsa homogena kyrkomiljö är av mycket stort kulturhistoriskt värde.
En särprägel för Edåsa är det medeltida S:t Laurentii brödragille, där gillestugan som legat nära kyrkan gav namn åt en av byns gårdar, samt att en av två gamla offerkällor i byn lokalt förknippas med gillets medeltida verksamhet.