Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Hofors kn, HOFORS 11:89 HOFORS BEGRAVNINGSPLATS

 Anläggning - Värdering

Hofors begravningsplats
6/23/04
Motivering
Hofors kyrkogård kan avgränsas i tre olika områden med relativt olika karaktärer, till stor del beroende på markterrängens skiftning. Den gamla begravningsplatsen karaktäriseras av lindallén som bildar en centralaxel fram till gravkapellet. Den gamla begravningsplatsen har flera stående gravvårdar med kätting, smidesräcke eller grusgravar med stenram samt välbevarade varvsgravar. Tillsammans med det monumentala gravmonumentet över Per Ericsson, utgör gravvårdarna ett tydligt dokument över samhällets sociala skiktning. Det stora gravmonumentet har även samhällshistoriska liksom personhistoriska värden.

Kyrkogårdens yngre del mot norr har en tydlig karaktär som skogskyrkogård med slingrande gångar mellan tallar och granar. Längst mot öster planar terrängen ut sig och här präglas kyrkogården åter av symmetrins ordning. Kolumbariet från 1940-talet utgör en gräns mellan kyrkogårdens äldre delar och skogskyrkogården. Kolumbarier har framförallt varit ett storstadsfenomen och är relativt ovanligt på landsortskyrkogårdar. Kolumbariet utgör ett dokumentvärde över ett gravskick som framförallt förekom under 1900-talets första hälft.

Kapellet och klockstapeln ger kyrkogården miljöskapande värden. Klockstapeln har även ett arkitekturhistoriskt intresse som symbol för de nationalromantiska strömningarna under 1900-talets början. Vänthallen är tidstypisk med det höga tälttaket av skiffer.


Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna

• Den gamla begravningsplatsen, med stående gravvårdar, grusgravar med stenram, kätting eller smidesräcke samt de välbevarade varvsgravarna med mindre kors eller stenar, har ett dokumentvärde som fina exempel på dåtidens gravskick och tillför även kyrkogården höga miljöskapande värden. Tillsammans med gravmonumentet över Per Ericsson, utgör gravvårdarna ett tydligt dokument över samhällets sociala skiktning.

• Den yngre delen av kyrkogården är ett bra exempel på en skogskyrkogård som ger starka skönhetsupplevelser.

• Kyrkogårdens struktur med lindallén som bildar en central axel fram till gravkoret, liksom markterrängen som givit kyrkogårdens olika delar en mycket skiftande karaktär.

• Kolumbarier är relativt ovanliga på landsortskyrkogårdar. Kolumbariet har ett dokumentvärde som exempel på de murade urngravplatser som uppfördes under 1900-talets första hälft.

• Gravmonumentet över familjen Forsberg har personhistoriska värden.

• Klockstapeln har ett arkitektur- och samhällshistoriskt värde som symbol för de nationalromantiska strömningarna vid 1900-talets början, då man ville framhäva klockstaplarna som ett typiskt nationellt byggnadsverk.

• Gravkapellet har ett miljöskapande värde på gamla kyrkogården, och har även arkitekturhistoriska kvalitéer exteriört.

• Vänthallens tidstypiska arkitektur med det spetsiga tälttaket av skiffer, den putsade fasaden liksom de stora enluftsfönstren har arkitekturhistoriska värden. Till det arkitekturhistoriska värdet bidrar interiören med det öppna innertaket och den tidstypiska möbleringen.