Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Arvidsjaur kn, FRISTAD 1:30 FRISTAD

 Anläggning - Värdering

Fristad
3/9/15
Motivering
Generellt sett har äldre välbevarade bondgårdar ett högt kulturhistoriskt värde.
Jordbruket har varit en omfattande och viktig näring under en stor del av vår historia som har och haft stor betydelse för att forma vårt landskap. Gården Fristad är kulturhistoriskt sett en mycket god representant för inlandets jordbruk med ett byggnadsbestånd som väl beskriver näringen och utvecklingen av jordbruket över tiden. Det timrade dasset är från 1829, mangårdsbyggnaden från 1890 och den "nya" ladugården som tillkom på 1950-talet. Det samiska härbret är en lokalt typisk samisk byggnad, en benboda som
dessutom innehåller samlade ben från lång tid bakåt. Sommarladugården har behållits även sedan den slutat användas som ladugård. Den långa vedbodsbyggnaden är timrad men är ändå en modernare byggnad av denna typ. Markerna som hör till gården är klassade som klass I i programmet för bevarande a odlingslandskapets natur- och kulturvärden och hävdas som slåttermarker. Storleken och platsen för slåtter- och åkermark är väl bevarade. Utbredningen är snarlik den från 1942 och vi kan anta att den var väl etablerad vid den tiden utifrån hur jordbruket i Norrbotten utvecklades omkring sekelskiftet 1900 och framåt.

Bondgårdar som byggnadsminnen
I Norrbotten finns några andra bondgårdar som är byggnadsminnen; Hängengården,
Torpet Granberget (alla tre i Arvidsjaur), Forslundsgården (övre Vojakkalla),
Englundsgården (Kalix), Rickti-Dockas, Martingården (Överkalix). Dessa har dock en delvis annan karaktär och de flesta av dem har inte kvar så många av ekonomibyggnaderna. De har överlag en ålderdomligare karaktär och jordbruket har upphört tidigare vilket har lett till att markerna brukas i mindre utsträckning.
Byggnaderna har en mer ålderdomlig karaktär och inte heller ett tidsspann som sträcker sig så tydligt in på 1900-talet. Sett till hur väl byggnadsminnena som lagskyddade byggnader och anläggningar i Sverige speglar vår historia, så är bondgårdar och jordbruksnäring väl tillgodosedda. Men jordbruket har "alla", från backstugesittare till slottsherre, ägnat sig åt. Det har under lång tid varit en huvudsaklig sysselsättning och näring i samhället och den har gett en rad olika avtryck i historien. Många människor ser också de äldre bondgårdarna som självklara kulturmiljöer utifrån den spridda och viktiga näringen. Om man med byggnadsminnen vill spegla vår historia så allsidigt som möjligt innebär det alltså att gruppen innehåller många skiftande miljöer.