Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Hallsberg kn, LUNDBY 1:4 LUNDBY PRÄSTGÅRD

 Anläggning - Värdering

Lundby prästgård
12/19/11
Motivering
Ända från den tidiga medeltiden fram till sen tid så har kyrkan haft en mycket stor betydelse för samhället och samhällsutvecklingen, det gäller i synnerhet på landsbygden. Prästgården har varit en samlingsplats för sin bygd med prästfamiljen som medelpunkt. Prästerna var ofta de enda som hade högre utbildning och prästgårdarna blev därför viktiga kulturcentra. Prästgårdarna har på så sätt haft en stor betydelse för det sociala livet och för hela samhällsutvecklingen. Församlingsprästen hade utöver de rent kyrkliga uppgifterna ett stort ansvar för socknens administration, främst då som ordförande i sockenstämman.

Prästgården i Viby socken, Lundby prästgård, är en av de bäst bevarade prästgårdarna i länet. Den ståtliga anläggningen speglar bygdens ekonomiska förutsättningar och den framstående roll som kyrkan och socknens kyrkoherde har haft i vårt samhälle under en lång tid. Genom kyrkoherden Gustaf Wilhelm Gumaelius och hans stora insatser för bygdens utveckling, intar Lundby prästgård en särställning bland prästgårdarna i Närke.

Bland Örebro läns byggnadsminnen finns hittills bara en prästgård. Det är därför särskilt angeläget att även denna del av länets kulturhistoria finns representerad bland urvalet av byggnadsminnen i Örebro län.

Lundby prästgård i Viby socken fyller väl kraven i 3 kap 1 § KML – ”synnerligen märklig genom sitt kulturhistoriska värde” – för att skyddas och bevaras som byggnadsminne.