Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Västervik kn, VÄDERSKÄR S:1 VÄDERSKÄRS KAPELL

 Anläggning - Värdering

VÄDERSKÄRS KAPELL
8/30/06
Motivering
Väderskärs kapell ligger mitt på ön Väderskär långt ut i Västerviks skärgård. Läget är ensligt och utsatt för vädrets nycker. Med sin placering, i en sänka och omgiven av kala klippor, pockar byggnaden inte på uppmärksamhet. Kapellet är rent av oansenligt till sitt yttre och smälter med sina rödfärgade fasader och tegeltak väl in med öns övriga bebyggelse. Den timrade byggnaden är dock öns äldsta hus.
Kapellets exteriör har förändrats något genom åren. Taket belades med tegel 1813. Dessförinnan hade det ett brädtak. Möjligen var fasaderna liksom taket tjärade från början. Den första uppgiften om inköp av rödfärg finns 1753. Möjligen hade byggnaden fått brädpanel 1738. Byggnaden är välbevarat från 1700-talets andra hälft även om panel, fönster och andra byggnadsdetaljer efter årens slitage bytts ut.
Kapellets interiör möter besökarna med en oväntad bildrikedom. De två skilda typerna av måleri som täcker väggar och tak uppvisar 1700-talsmåleri i olika stilar och från olika samhällsskikt. Det mer allmogebetonade måleriet har tydliga släktdrag med småländsk-halländsk bondmålartradition. Med framställningen av fartyget och kartuschernas texter på västväggen knyter måleriet an till Väderskärs maritima historia. Fogelvikspanelens stora figurscener i klara färger kommer från en värld som måste ha varit helt främmande för skärgårdsbefolkningen. Båda typerna av måleri har ett högt kulturhistoriskt värde både konsthistoriskt och genom sina respektive tillkomsthistorier. Den i övrigt enkla inredningen är mycket betydelsefull för rummets karaktär.
Kapellet är en exteriört och interiört välbevarad representant för äldre tiders fiskelägeskapell. Mycket av historiken kring kapellet (korumhuset) är bevarad genom den starka anknytningen till skärlagets verksamhet som finns dokumenterad i korumhusets bok. Byggnadens dubbelfunktion som samlingslokal och gudstjänstlokal återfinns även hos de norrländska fiskelägeskapellen och de sk gruvkyrkorna i en del brukssamhällen. Den ålderdomliga karaktären framhävs ytterligare av fiskelägets kringliggande oreglerade bebyggelse på oskiftad mark. Kapellet har jämförts med S:t Antonius kapell på Runö i Gryts skärgård och med kapellet på Ulvö i den norrländska skärgården.
Genom sin genuina och ålderdomliga karaktär är Väderskärs kapell en av de absoluta pärlorna av kapell i Kalmar län och i sin kategori unik i länet och ovanlig i landet.
Sammanfattningsvis:
·Väderskärs kapell är en representant för äldre tiders fiskelägeskapell, en kategori byggnader som idag är ovanlig.
·Kapellet är ålderdomligt och välbevarat samt rymmer intressant 1700-talsmåleri av två skiljda typer vilka berättar om 1700-talets dekorationskonst.
·Kapellets kulturhistoriska värde förstärks genom det arkivmaterial som finns bevarat om det och om öbefolkningens historia i korumhusets bok, med uppgifter från 1600-1800-talen.