Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Stockholm kn, KUNGLIGA TRÄDGÅRDEN 7 SVERIGEHUSET

 Anläggning - Värdering

SVERIGEHUSET
5/29/07
Motivering
Blått = Fastighet/fastigheter med bebyggelse vars kulturhistoriska värde motsvarar fordringarna för byggnadsminnen i kulturminneslagen.

Sverigehuset har mycket stora samhällshistoriska värden. Byggnaden uppfördes i slutet av 1960-talet som en central byggnad för turismen i Sverige i allmänhet och i huvudstaden i synnerhet. Att på detta sätt uppföra en specialritad byggnad för ett generellt och offentligt ändamål är en tanke som är typisk för 1960-talet. Man hittar några andra exempel på detta i Stockholm, t.ex. Kulturhuset vid Sergels torg och Filmhuset på Gärdet.

Sverigehuset uppfördes på en av stadens allra viktigaste och mest framträdande platser, vid Hamngatan och Kungsträdgården. Byggnaden har alltså mycket stora stadsbildsmässiga värden. Viktigt både för husets arkitektur och för stadsbilden är den ur stadsbyggnadshistorisk synpunkt värdefulla arkaden längs Hamngatan. Byggnadens funktion och dess läge ger Sverigehuset självklara och stora symbol- och identitetsvärden för Stockholms innevånare.

Även de arkitektoniska och arkitekturhistoriska värdena är stora. Byggnaden ritades av Sven Markelius, en av landets genom tiderna mer välkända arkitekter. Huset fick en anspråksfull och välformad arkitektur som väl svarade mot ändamålet. Utformningen blev tidstypiskt senmodernistisk, med enhetliga exteriörer där omålad betong, gjuten efter formar skapade av Markelius själv, stod för det viktigaste inslaget. Ett ovanligt och mycket framträdande inslag i fasaderna är högdelens utskjutande och prismaformade fönster som annonserar byggnaden invid Hamngatan. I byggnadens inre, allmänna utrymmen, är betongen kompletterad med några få enkla men noggrant utvalda material; klinker, glas, ek.

Byggnaden genomgick i början av 2000-talet en ombyggnad som bl.a. innebar att lågdelen byggdes på, och att stora delar av interiörerna förändrades till utformning och funktion. Svenska Institutet lämnade byggnaden och större delen av byggnadens offentliga ytor disponeras nu av butiker. Ombyggnaden och den ändrade funktionen
påverkar det kulturhistoriska värdet på ett negativt sätt, men trots detta är byggnadens viktigaste delar välbevarade, detta gäller både fasaderna och de mest betydelsefulla delarna av husets inre, såsom trappor, utställningslokalerna mot Hamngatan, vinterträdgården i våning 5 och 6 trappor.

Byggnaden har, liksom de flesta andra hus i Stockholms city från denna period, stora stadsbyggnads- och samhällshistoriska värden som ett exempel på hur de centrala delarna av Sveriges huvudstad på några få korta decennier helt och hållet omskapades till utformning och innehåll.