Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Krokom kn, LAXSJÖ 4:1 LAXSJÖ KYRKA

 Anläggning - Värdering

LAXSJÖ KYRKA
12/31/05
Motivering
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING

Laxsjö kyrka har en framträdande placering på en udde omgiven av vatten och hävdade marker. Kyrkogårdens karaktär är öppen med stora gräsytor och relativt få gravar. Kyrkans exteriör framstår som relativt välbevarad sedan 1880-talet, med undantag av den tegelimiterande plåten på sadeltaket från 1990-talet. Den präglas till största delen av nyklassicismens stildrag med tidstypiska inslag av nygotik i tornets smäckra form.

Invändigt bevaras den ursprungliga formen i det flacka tunnvalvet och de rundvälvda fönstren samt i stora delar av den fasta inredningen, men interiören präglas också av restaureringen och ombyggnaden vid mitten av 1900 - talet. Då stramades det luftiga och festliga formspråket i enlighet med tidens ideal åt och ersattes med ett som det bedömdes mer harmoniskt formspråk. Bland annat byttes de äldre öppna bänkarna med svängda gavlar mot raka rektangulära. Den ursprungligt karaktären i kyrkorummet framträder genom ursprunglig fast inredning såsom predikstolen och altaruppsatsen med Kristusskulpturen.

Att särskilt tänka på vid sidan av grundkraven i förvaltning och skötsel av kyrkan:

Häckomgärdade gravar norr om kyrkan samt i anslutning till bårhuset.

Den ursprungliga fasta inredningen som läktare, orgelfasad, predikstol, altarring och altaruppsats med Kristusfiguren som numera är mycket ovanlig

Bänkarna på läktaren vilka visar de ursprungliga bänkarnas utseende