Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Mörbylånga kn, ALGUTSRUMS KYRKA 1:1 ALGUTSRUMS KYRKA

 Anläggning - Värdering

ALGUTSRUMS KYRKA
10/1/06
Motivering
kulturhistorisk bedömning av enskilda kvarter/områden

Kvarter S-V och S-Ö
De två gravkvarteren har samma karaktär med gravvårdar stående i gräsmatta. Här finns en blandning av gravvårdar från olika tider. Flera av dessa har ett stilhistoriskt och/eller hantverksmässigt värde. Hos enskilda gravvårdar finns också lokal- och personhistoriska värden att värna dels genom de titlar som finns angivna, dels genom den kunskap som finns om en del av de gravsatta. De vårdar som är från 1800-talet och är tillverkade av kalksten ska föras upp på församlingens inventarieförteckning. Gravplatsen som är belagda med grus och har kvar sin omgärdning bör bevaras. De utgör resterna av en utsmyckningstradition som idag är borta.


Kvarter N
Gravkvarteret har en strikt och enkel karaktär med gravvårdar stående i gräsmatta. Här finns en blandning av gravvårdar från 1900-talet. Flera av dessa har ett stilhistoriskt och/eller hantverksmässigt värde. Hos enskilda gravvårdar finns också lokal- och personhistoriska värden att värna, dels genom de titlar som finns angivna, dels genom den kunskap som finns om en del av de gravsatta. De små och enkla vårdarna har även ett socialhistoriskt värde. Avsaknaden av påkostade gravar i detta kvarter påminner om att kyrkogårdens norra sida i långa tider haft en lägre status och att folk, som kunde välja, ogärna blev begravda här. Murgrönskullarna bör bevaras som ett exmpel på ett tidigare mycket vanligt förekommande element på Algutsrums kyrkogård.


KULTURHISTORISK BEDÖMNING AV KYRKOGÅRDEN I DESS HELHET
Algutsrums kyrka och kyrkogård ligger på mellersta Ölands västra sida. Högt uppe på landborgskanten ligger kyrkan, väl synlig vida omkring. I trakten finns gott om spår från forntiden. Endast ett par kilometer öster om kyrkan ligger Gråborg, som är Ölands största fornborg. Algutrums kyrkogård har anor från medeltiden. Den var mindre men har under 1700-och 1800-talen utvidgats, främst åt söder. Bredvid ingången i öster finns en klivstätta med delar från en medeltida portal. På 1860-talet lades kyrkogårdsmuren om och en mindre utvidgning skedde. Därefter har inga större förändringar skett. Däremot har Algutsrums kyrkogård, liksom de flesta andra kyrkogårdar genomgått ett antal förändringar som alla är typiska för perioden från omkring 1960 och fram till idag. Gravvårdarna har placerats i raka rader, grusbelagda ytor har såtts in med gräs och gravplatsomgärdningar har tagits bort liksom gravkullar med murgröna. Resultatet av dessa förändringar präglar idag kyrkogården. Olikheterna mellan den södra sidans påkostade gravvårdar och de mer enkla på den norra finns kvar. Detta är ett minne från äldre tider då den sociala skiktningen i samhället var klart läsbar även på kyrkogården.

Eftersom Algutsrums kyrkogård använts under lång tid finns här en blandning av gravvårdar och gravplatsutsmyckningar som berättar om skiftande synsätt när det gäller begravningstraditioner och synen på döden. Enstaka gravvårdar och grupper av vårdar vittnar om skiftande ideal och många gånger om hantverksskicklighet. På kyrkogården finns bl.a. några exempel på äldre kalkstensvårdar. Dessa ska föras upp på församlingens inventarieförteckning. Gravvårdarna rymmer också information som handlar om person- och/eller lokalhistoria i form av personnamn, gårds- och bynamn samt titlar. De vanligaste titlarna är lantbrukare och hemmansägare. Även titlar med anknytning till sjöfarten förekommer. Den dödes hemort finns angivet på det stora flertalet vårdar. Ett typiskt öländskt drag är förekomsten av gravvårdar av kalksten som här är vanligare än på fastlandet. Kulturhistoriskt värdefulla för kyrkogården är också de få omgärdade och grusbelagda gravplatserna som finns kvar. De visar på äldre former av gravplatsarrangemang som en gång var vanliga på Algutsrums kyrkogård. Även de få bevarade murgrönskullarna är viktiga som en sista rest av ett mycket vanligt fenomen på kyrkogården.

Kyrkogården är en väl sammanhängande miljö som tydligt avgränsas av kyrkogårdsmuren av kalksten och trädkransen. Kyrkan och kyrkogården bildar tillsammans med omgivande bebyggelse i form av bl.a. sockenstugan och marknadsbodarna en värdefull kulturmiljö som visar på platsens betydelse i socknen.

På en kyrkogård är det naturligt att gravvårdar ändras och gravrätter återgår och får ny ägare. Det är dock viktigt att man iden långsiktiga förvaltningen är uppmärksam på att bevara de olika delarnas karaktär och gravvårdar från olika tider.

Sammanfattningsvis:
• Algutsrums kyrka och kyrkogård utgör ett administrativt och religiöst i centrum i socknen med rötterna i medeltiden.
• Bland gravvårdarna i Algutsrums på kyrkogården finns exempel på vårdar från 1600-talet och fram till idag.
• Den bevarade klivstättan med sina medeltida delar utgör en påminnelse om platsens långa kontinuitet.