Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Östra Göinge kn, SIBBEN 1 SIBBHULTS KAPELL

 Anläggning - Värdering

sibbhults kyrka, SIBBHULTS KAPELL
8/27/19
Motivering
Sibbhults kyrka ligger på en höjd i samhällets södra del med utblick över det före detta stationsområdet samt området där de första industrierna på orten, glasbruken, låg. Flera generationer av verksamheter och människor har avlöst varandra på platsen. Liksom man från kyrkan blickar ut över industrierna blir kyrkan ett naturligt blickfång från industriområdet.

Sibbhults kyrka har en traditionell form med långhus och torn, vilket räcker för att förmedla byggnadens funktion. Det med tiden utökade församlingshemmet är arkitektoniskt underordnat kyrkobyggnaden, genom att den är byggd i vinkel från kyrkans kor och väl indragen på tomtens bakre del i förhållande till huvudentrén i tornet. Den arkitektoniska utformningen hjälper oss att förstå hur anläggningen är organiserad och hur olika delar har olika funktion. Att kyrka och församlingshem på detta vis är sammanbyggda är en för 1900-talet tidstypisk företeelse. Det signalerar en närhet mellan församling och kyrkoherde, mellan gudstjänst och andra aktiviteter.

Fasadens pistagegröna locklistpanel med snickerier i dovt orange håller samman anläggningen arkitektoniskt. I synnerhet i entrépartiet vittnar utformningen om funktionalismens förestående genombrott, även om det klassiska, enkla formspråket dominerar. Invändigt är kyrkorummet traditionellt disponerat med fasta bänkar, kor, altaruppsats och predikstol. Stilen är en blandning mellan stillsamt allmogemåleri och ståtliga, stilistiska inslag av jugend.

I materialval vittnar kyrkan om platsens och tidens förutsättningar. Att materialen är enkla och av lokal härkomst är både ett vittnesmål om de resurser i form av skog som finns på platsen, att byggnationen skedde i krigstid och att byggnaden till stora delar är finansierad av gåvor och donationer. Den långa listan över bidragsgivare berättar om att det fanns ett engagemang från befolkningen på orten för att få en egen kyrkobyggnad till stånd.