Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Trelleborg kn, ÄSPÖ 29:1 ÄSPÖ KYRKA

 Anläggning - Värdering

äspö kyrka, ÄSPÖ KYRKA
4/2/19
Motivering
Äspö är en tät liten kyrkby med traditionella gatehus och gårdar samlade kring kyrkan. Flera av de putsade husen har vasstak vilket förstärker den ålderdomliga känslan. Den ståtliga prästgårdslängan från 1850-talet ligger en bit söder om kyrkan. Byn har betydande kulturhistoriska värden.

Kyrkogården är anlagd enligt typiskt sydskånskt mönster med gravar omgärdade av buxbom och belagda med singel. Dekorativa gjutjärnsgrindar, trädkrans och en stenmur bidrar till upplevelsen av kyrkogården. Av personhistoriskt intresse är Nils Lovéns familjegrav. Han var kyrkoherde i Äspö i mitten av 1800-talet men är mest känd som författare till en bok om folklivet i Skytts härad.

Kyrkan är en långhuskyrka med halvrund absid i öster och kvadratiskt torn i väster. Fasaderna är vitputsade med rundbågsfriser. Kyrkan har sitt ursprung i en romansk tegelkyrka, troligen från början av 1200-talet. Stora förändringar under 1800-talet gör att kyrkan mera har karaktär av en tidstypisk 1800-talskyrka i rundbågestil. Befolkningstillväxten krävde en större kyrka. 1896 revs det medeltida koret och absiden trots protester. Långhuset förlängdes och ny absid byggdes. Västra delen av långhuset är medeltida. Murarna förhöjdes på 1800-talet och de nyromanska rundbågsfriserna är från denna tid men anspelar på kyrkans tidigare historia. Kyrkans exteriör är i stort oförändrad sedan 1896 liksom de flesta kyrkor från denna tid.

Kyrkorummet avspeglar många olika tidsskikt men främst av medeltid i valv, 1890-tal i det tillbyggda koret och Græbes renovering 1954. Interiören karaktäriseras av kalkmålade medeltida valv, handslaget tegelgolv, slutna bänkar och nygotisk inredning i koret. Två av valven är medeltida, övriga är från 1896. Stort bevarandevärde och upplevelsevärde har valven i långhuset som är vackert och rikt dekorerade med berättande målningar från tiden kring 1500. De är gjorda i en enkel naivistisk stil, figurerna är schablonartat framställda, klädedräkterna är tecknade med några få veck, träden är stiliserade, de nakna figurerna avbildas med en konturlinje. De tekniska bristerna uppvägs av en påfallande livlighet och
berättarglädje. Bilderna framställer bibelns berättelser för de icke läskunniga. Även det vardagliga arbetet skildras, Adam plöjer en åker och Eva spinner med en vagga vid sidan. Bilderna är gjorda av den så kallade Everlövverkstaden. Målningar i 18 kyrkor tillskrivs verkstaden, bland annat i Kågeröd och Everlöv. De var även verksamma på andra sidan sundet men kallas där Brarupsverkstaden.

Koret har en nygotisk altaruppsats och Thorvaldsens gipskopia av Kristus som finns i flera kyrkor.
Kyrkan renoverades 1954 av domkyrkoarkitekt Eiler Græbe då det vackra handslagna golvet lades och sluten ny bänkinredning tillkom som hänför till en äldre tid före nygotiken. Vapenhuset avskildes från kyrkorummet 1954. Det obehandlade mörka låga brädtaket i vapenhuset kan gärna målas. Bland inventarierna märks speciellt gravstenen från 1339 i korgolvet samt den snidade predikstolen från 1598 som tillhör de äldre i Skåne.