Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lund kn, GÖDELÖV 25:1 GÖDELÖVS KYRKA

 Anläggning - Värdering

Gödelövs kyrka, GÖDELÖVS KYRKA
5/15/15
Motivering
Gödelöv har varit en boplats i över tusen år och kyrkbyn är med sina gatehus och sin medeltida kyrka utpekat som riksintresse för kulturmiljövården. Kyrkobyggnaden har historiskt sett haft ett starkt stöd både hos gödelövsborna och hos patronus på Björnstorps gods, vilket inte minst visade sig vid det kraftfulla upproret mot rivningsplanerna 1767.

Kyrkan har en byggnadshistoria som sträcker sig tillbaka till den romanska epoken. Flera utbyggnader har skett under medeltiden och kyrkan bevarar idag sin senmedeltida utsträckning med västtorn, vapenhus, långhus och långhuskor. Långhuset är äldst och har sekundära kryssvalv, medan tornets och långhuskorets valv är primära. De medeltida murarna innehåller ett rikt byggnadsarkeologiskt material i form av äldre murverk och muröppningar samt puts- och färglager på vindarna. Merparten öppningar döljer sig under putsen men ett antal är framplockade, vilka har betydelse för förståelsen av byggnadens historia och utveckling. Även tornets utvändiga murlivstrappa är bevarad och tilldrar sig ett byggnadshistoriskt intresse.
Tornets bjälklag i ek visar på ett medeltida byggnadsskick och bär spår av äldre hak och hål för dymlingar.

Kyrkan har en enhetlig inredning ritad 1904 av lundaarkitekten Henrik Sjöström, tidigare elev till domkyrkoarkitekten Helgo Zettervall. Sjöström var en välkänd arkitekt i Lundatrakten under det sena 1800-talet och har ritat en rad kulturhistoriskt värdefulla byggnader för bland annat universitetets verksamheter. Han var även tillförordnad domkyrkoarkitekt mellan åren 1881 och 1902. Bortsett från altaruppsatsen och predikstolen som hör till kyrkans äldre inredning, har Sjöström ritat all inredning, vilken
idag är anmärkningsvärt välbevarad. Stilen är nygotisk men inredningen bär också drag av den avlösande jugendarkitekturens former, vilket väl illustrerar samhörigheten mellan de båda stilarna. Enhetligt bevarade inredningar från denna tidsperiod är idag sällsynta.