Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Göteborg kn, KROKSLÄTT 147:1 BURÅSKYRKAN

 Anläggning - Värdering

BURÅSKYRKAN
6/9/20
Motivering
BURÅSKYRKAN uppfördes på ny kyrkplats efter ritningar av arkitekt Per-Axel Ekholm och stod klar 1971. Kyrkan ligger i Krokslätt i södra Göteborg och är distriktskyrka i Johannebergs församling. Den hade en föregångare i form av en provisorisk kyrka placerad i hörnet Glasmästaregatan - Framnäsgatan från 1950.

KYRKOMILJÖN består av kyrkan, sammanbyggd med församlingslokaler. Buråskyrkan ligger i ett mindre parkområde, i ett område som främst är bebyggt med flerfamiljshus i 3 - 5 våningar. Den kuperade kyrkotomten saknar tydliga avgränsningar mot parken.

KYRKOBYGGNADEN är en röd tegelkyrka, uppförd i en kraftig sluttning och uppbyggd av flera klossliknande byggnadskroppar som adderats till varandra. Takfallen är nästan helt dolda. Kyrkorummet har en betydligt högre takhöjd än övriga byggnadsdelar och markeras ytterligare i exteriören med rumshöga fönsterpartier åt sydväst och sydost. Det resliga klocktornet kröns av ett smäckert kors. Tornet är sammanbyggt med kyrkans södra hörn.

Byggnaden är enkelt och funktionellt utformad, med ett tidstypiskt avskalat och något stramt formspråk.

Buråskyrkan är om- och tillbyggd vid några tillfällen. Mest påtagligt är tillbyggnad av entrépartiet och ombyggnaden av taket som tidigare var platt med kopparklädda kanter. Ändringen av taken ritades av kyrkans arkitekt.

KYRKORUMMET är kvadratiskt och har en sydväst - nordostlig orientering med koret i nordost. Interiören är enkelt utformad med ett tidstypiskt avskalat, grovhugget och stramt formspråk. Tegelväggarna är tunt slammade och vitfärgade, innertaket är platt och av trä betsat i rödbrunt, golvet är täckt med svart skiffer. Det stora taket med sin relativt mörka färgsättning ger ett tungt intryck. Inredningen i långhus och kor är enkelt utformad i slammat vitmålat tegel och mörkt grönbetsat trä. Kyrkorgelns (från 1999) arkitektoniska uttryck bryter mot den övriga inredningen och utgör ett framträdande blickfång i kyrkorummet.

Det asymmetriska ljusinfallet genom enkelsidiga, rumshöga fönsterpartier och takets mycket kraftiga sidoställda limträbalk sätter stark prägel på rummet. Limträbalken accentueras ytterligare av placeringen i anslutning till fönstret längst bak i rummet.

Kyrkan har, trots vissa förändringar, behållit mycket av sin ursprungliga karaktär både ut- och invändigt.