Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ystad kn, BROMMA 22:1 BROMMA KYRKA

 Anläggning - Värdering

bromma kyrka, BROMMA KYRKA
1/21/20
Motivering
Den högt belägna kyrkan med omgivande kyrkogård syns tydligt i det öppna odlingslandskapet. Kyrkogården omges av en stenmur med dekorativt utformade gjutjärns- och smidesgrindar och dess utbredning med grusade gångar och buxbomsomgärdade gravar med högresta gravvårdar har en tidstypisk 1800-talsutformning, vilket bidrar till kyrkoanläggningens ålderdomliga karaktär.

Bromma kyrka utgör en god representant för de små medeltida kyrkor som om- och tillbyggdes under 1800-talet till följd av bland annat befolkningsökningen och nya liturgiska ideal. Långhusets västra del kvarstår från den första byggnadsetappen och tornets senmedeltida formspråk med bland annat blinderingar och ljudgluggar är bevarat. Exteriören präglas i hög grad av om- och nybyggnaden 1851–1852 med tidstypiska korsarmar och östparti, rundbågiga fönsteröppningar samt portarna i väster och öster. Ett ovanligt inslag är de gråmålade omfattningarna. Kyrkan är även intressant ur ett regionalhistoriskt perspektiv då tillbyggnaden är uppförd efter ritningar av den i Skåne knutna mur- och byggmästaren Magnus Cederholm, som var en av Carl Georg Brunius närmaste män och starkt influerad av hans medeltidsromantiska byggnadsideal, vilket bland annat är tydligt i korpartiet i öster som är utformat som en medeltida absid.

Interiören präglas av tre tidsepoker, medeltiden med bland annat bevarad tornbåge, kryssvalv och de framtagna kalkmålningarna, dopfunten och triumfkrucifixet, 1800-talet med gjutjärnsfönster med färgat glas, predikstol och orgelfasad samt 1930-talet med tidstypiskt tegelgolv samt marmorering i gröna toner. Orgelfasaden har även ett lokalhistoriskt värde då den är tillverkad av den i Ystad verksamma orgelbyggaren Johan Lambert Larsson.