Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Falkenberg kn, ULLARED 3:93 ULLAREDS KYRKA

 Anläggning - Värdering

ULLAREDS KYRKA
10/18/06
Motivering
ULLAREDS KYRKA ligger strax invid Högvadsån något söder om den huvudsakliga bebyggelsen i Ullared. Till anläggningen hör en ekonomibyggnad invid parkeringsplatsen och direkt väster om kyrkan återfinns församlingshemmet. Kyrkogården ligger högre än omgivande mark och kringgärdas av en kallmurad stödmur av huggen sten med grindförsedda öppningar. I den södra muren finns ett murat bårhus, delvis inbyggt i slänten. Trädrader av blandade lövträd. Bland gravvårdarna märks i norr ett antal gravstenar med fotomedaljonger.

Den nuvarande stenkyrkan uppfördes på medeltida kyrkplats 1829 efter ritningar av arkitekten Samuel Enander. Den vitputsade kyrkan utgörs av ett rektangulärt långhus med rakt avslutat korparti samt torn med lanternin i väster. En sakristia i öster tillbyggdes 1926 efter förslag av arkitekten Erik Friberger. Lanterninens tornur tillkom 1952. Kyrkans exteriör är typisk för byggnadstidens strama klassicism. Långhus och sakristia har plåttäckta sadeltak i småplåtsformat och tornet kröns av en flack huv med lanternin.

Invändigt har kyrkan en tydlig nyklassicistisk prägel och mycket av den ursprungliga inredningen är bevarad. Interiören färgsattes 1843 av målargesällen Theodor Mohme, känd för lite mera färgstarka färgsättningar än tidens gängse gråvita ideal. Mohme dekorerade kyrkorummets blåmålade trätunnvalv med buskar och träd på rad vid takfoten, vilket ger rummet en originell prägel, och rosetter kring takkronornas fästen. 1843 års färgsättning återskapades vid en renovering 1956. Altaruppsats och predikstol är nyklassicistiska arbeten av Johannes Andersson i Mjöbäck från 1841 och 1843. I Anderssons altaruppsats infogades delar av en altartavla från 1700-talet och därför skiljer den sig i utförande från andra altarprydnader av hans hand. Orgelfasaden i nyklassicistisk stil tillkom 1882. Bänkinredningen är senare ombyggd med bibehållen äldre karaktär. Den medeltida dopfunten är kyrkans äldsta inventarie och består av en cuppa på sentida skaft och fot.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens murar, smidesgrindar, trappor, äldre träd och gravstenar med fotomedaljonger.
- Exteriörens sedan byggnadstiden föga förändrade karaktär.
- Dekorationsmåleriet i taket och på läktarbröstningen.
- Den välbevarade fasta inredningen från 1800-talet.
- Den medeltida dopfunten.