Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Falkenberg kn, SLÖINGE 6:10 SLÖINGE KYRKA

 Anläggning - Värdering

SLÖINGE KYRKA
9/28/07
Motivering
SLÖINGE KYRKA är belägen på medeltida kyrkplats i norra delen av Slöinge. Kyrkan omges av ett vidsträckt odlingslandskap samt skogsområden i norr och i kyrkomiljön ingår prästgården (1828). Kyrkogårdsmuren med tre stigluckor byggdes 1788 av Sandhultsbyggmästaren Sven Persson. De kallmurade skalmurarna kantas av trädrader och genombryts i öster av den kvarvarande stigluckan samt i övrigt av smidesgrindar. En allé leder fram till kyrkans västra ingång. Till anläggningen hör en äldre ekonomibyggnad samt ett bårhus.

Den ursprungliga kyrkan på platsen med medeltida ursprung tillfogades ett nytt stentorn med flack huv och lanternin 1822 efter ritningar av arkitekten J Carlberg, Stockholm. Tornets bottenvåning kom att ingå som en del av det äldre långhuset. Ankarsluten på tornets sydsida formade smeden Nils Scherström till bokstäverna L R efter dåvarande kyrkoherdens initialer. 1834-35 byggdes ett nytt långhus efter omarbetade ritningar av Stockholmsarkitekten J W Gerss. Grunden lades tätt utanför den gamla kyrkans murar. Såväl tornet som långhuset utformades i den tidstypiska nyklassicism som fortfarande präglar kyrkan. Sakristian vidbyggdes i norr 1951.

Kyrkorummet fick en tidstypisk interiör i nyklassicistisk stil. Predikstolen (1836) och altaruppsatsen (1838) är verk av Johannes Andersson från Mjöbäck och målades ursprungligen av målarmästaren Peter Hallberg från Halmstad. Altaruppsatsen tillfördes 1883 en altarmålning utförd av konstnären Severin Nilsson, Stockholm, bördig från grannsocknen Asige. Orgelfasaden i nyklassicistisk stil från 1868 fick 1989 nya ljudande orgelpipor. Kyrkorummet har genomgått förändringar 1893 och 1924. 1924 avlägsnades det mesta från 1893 års renovering. Det som återstår av renoveringen 1924 är fönstren.

Dagens kyrkorum präglas av byggnadstidens nyklassicistiska inredning samt av renoveringar 1951 och 2007. Det välvda innertaket gulmålades och dekorerades med målningar 1951 av konstnären Einar Forseth. Vid en omfattande renovering 2007 fick interiören en färgsättning i grå toner, ett nytt korgolv i kalksten lades in och ett fristående altare tillkom. Läktarunderbyggnaderna från 1970 ersattes med bl a nya skärmväggar, läktartrappa och handikapp-toalett. Takmålningarna konserverades. Bänkinredningen och stolsinredning nytillverkades och är specialritad för kyrkan. Kyrkans äldsta inventarie är dopfunten i röd kalksten från 1200-talet med musselformad cuppa.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens murar, stiglucka, smidesgrindar, trädrader och trädallé.
- Kyrkans sedan byggnadstiden välbevarade exteriör.
- Altaruppsatsen och predikstolen av Johannes Andersson från Mjöbäck.
- Einar Forseths takmålningar.
- Den medeltida dopfunten.