Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Stockholm kn, STORÖ 23 M.FL. FARSTA CENTRUM

 Anläggning - Värdering

FARSTA CENTRUM
10/21/05
Motivering
Storö 2, 9, 10, 13, 15, 21, Grönt = Fastighet/fastigheter med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Fastigheten/fastigheterna ingår i en kulturhistoriskt värdefull miljö utpekad i Stockholms översiktsplan.

Storö 23, Gul = Fastighet/fastigheter med bebyggelse av positiv betydelse för stadsbilden och/eller av visst kulturhistoriskt värde.

Farsta centrum ritades i början av 1960-talet av arkitekterna Sven Backström och Leif Reinius och är en viktig del av Stockholms planeringshistoria under efterkrigstiden. Centrumanläggningen omfattar både affärshus, kontorshus och olika samhällsfunktioner och är ett s.k. storcentrum med service av olika slag för ett större omland. Här finns en tydlig trafikseparering och enligt tidens anda planerades för stora parkeringsplatser enligt amerikanska förebilder. Byggnaderna är samlade runt ett intimt torg och bildar en sammanhållen miljö med stort miljöskapande värde. De olika husen har en uttrycksfull och individuell utformning, vilket var ett medvetet grepp i den ursprungliga planeringen. Centrumanläggningen ingår som en viktig del i ABC-stadens grundidé med arbete, bostad och centrum och har ett samhällshistoriskt värde.

Fastigheten Storö 21, hus 5, är ett välgestaltat affärshus som ursprungligen uppfördes för NK. Den påkostade fasaden i Idefjordsgranit skulle alludera på NK-varuhuset vid Hamngatan och påminna om den kvalitet som är förknippad med ett exklusivt varuhus som NK. Byggnaden har både ett stort arkitekturhistoriskt värde och ett symbolvärde.

Fastigheten Storö 21, hus 1, består av före detta Tempovaruhuset som har en särpräglad konstensfasad utformad som ett gallerverk. Fasaden kom att bli ett kännetecken för varuhuskedjan och har ett stort symbolvärde och arkitekturhistoriskt värde. Även grannhusen har unika och individuellt utformade fasader i teak och formpressad emaljerad plåt.

Fastigheten Storö 2 är även den en del av centrumanläggningen och innehåller olika samhällsfunktioner såsom bl.a. medborgarhus, ungdomsgård, bio och polisstation. Byggnadens ursprungliga funktion ger den ett samhällshistoriskt värde.

Byggnaderna har ett byggnadsteknikhistoriskt intresse då man använde sig av en för tiden modern teknik med stomme i monteringsfärdig förspänd betong och ytterväggar som likt ett omslutande skal sitter på stommen.

Förnyelsen av Farsta centrum 1998 innebar bl. a. att husen byggdes samman med en länkbyggnad, men den ursprungliga huvudkaraktären är i övrigt bevarad.

Storö 13 är en kyrkobyggnad med välbevarad och formfast arkitektur. Kyrkan ingår som en viktig del i den ursprungliga planeringen av centrumanläggningen.

Storö 15. Stationsbyggnaden har en tidstypisk utformning och tidstrogna material. Stationen är ett dokument över Stockholms tunnelbaneutbyggnad och byggnadens funktion är en viktig del i centrumanläggningen.

Fastigheterna Storö 9 och 10 är bebyggda med två höga kontors- och affärshus och utgör tillsammans ett landmärke för Farsta centrum. Storö 9 är ritad av Sven Backström och Leif Reinius och Storö 10 av Yngve Tegnér på 1960-talet. Byggnaderna har en monumental arkitektur och bevarar sin ursprungliga karaktär trots vissa förändringar. Byggnaderna rymmer en av Farstas större arbetsplatser och ingår som en viktig del i ABC-stadens grundidé med arbete, bostad och centrum.