Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Tibro kn, TIBRO PRÄSTBOL 1:3 TIBRO GRAVKAPELL

 Anläggning - Värdering

TIBRO GRAVKAPELL
2/10/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Tibro gravkapell och nya kyrkogård ligger på gränsen mellan odlingslandskap och skogsbygd ett stycke söder om samhället.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Den äldre delen av kyrkogården ligger i norr och anlades 1907 med raka gravkvarter som indelas av grusgångar med alléer och häckar. I denna del ligger gravkapellet. Mot de södra utvidgningarna är en öppen yta med ceremoniplats. Bertil Höks utvidgning från 1946 utgör en övergång till Samuel Kaldéns skogskyrkogård från 1959. Gångarna är här slingrande mellan utsparad högväxt furuskog och oregelbundna gravkvarter.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Gravkapellet uppfördes 1930 efter ritningar av K M Westerberg som även restaurerat den närbelägna Kyrkefalla kyrka och ritat dess församlingshem. Liksom dessa verk har en klassicerande anda så märks den även i kapellets strama exteriör. Inspiration har hämtats från landskapets vitputsade salkyrkor. Detta märks i de släta vitputsade murytorna med sina rundbågade fönster och de tjärade vindskivorna. Sadeltaket täcks liksom i Kyrkefalla av svartglaserat lertegel. Över portalen är en relief i 20-talsklassicism av Karl Elmberg som även gjorde altarreliefen i Kyrkefalla kyrka. 1964 utvidgades kapellet åt nordost i samma utförande. Källaren inreddes med bl.a. bårrum. I vinkel har ännu en sentida utbyggnad skett i samma stil som kapellet i övrigt. Interiören är starkt förändrad till följd av bl.a. 1964 års ombyggnad. Värt att uppmärksamma är dock tredingstaket.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ I FÖRVALTNING OCH ANVÄNDNING AV KYRKAN OCH KYRKOMILJÖN:
- Kyrkogårdens ensamläge.
- Gravkapellets exteriör är, trots ändringar, en god representant för 1930-talets traditionspräglade kyrkobyggnader.
- Karl Elmbergs relief.
- Kyrkogård med grusgångar, alléer, ceremoniplats och yngre del med karaktär av skogskyrkogård.