Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Trollhättan kn, ROMMELE 4:10 ROMMELE KYRKA

 Anläggning - Värdering

ROMMELE KYRKA
6/1/05
Motivering
ROMMELE KYRKA är en tornlös stenkyrka, uppförd 1707 på platsen för två tidigare kyrkor, varav den ena var medeltida. Kyrkan har ett framträdande läge på en höjd i det omgivande, kuperade odlingslandskapet. Kyrkogården är sannolikt av medeltida ursprung. Rommele kyrkby, med karaktär av oskiftad radby, utgör område av riksintresse för kulturmiljövården och innehåller förutom kyrka och klockstapel även prästgård från 1703, gårdsbebyggelse som ligger tätt utmed bygatan samt två äldre skolbyggnader. Miljön har höga kulturhistoriska värden och utgör ett tydligt exempel på ett traditionellt sockencentra med kontinuitet sedan tidig medeltid.

Rommele kyrka uppfördes på initiativ av den handlingskraftige kyrkoherden J F Kreitlow, som stod bakom om- och nybyggandet av ett flertal kyrkor i trakten. Kyrkans exteriör är i dag relativt väl bibehållen sedan byggnadstiden och tidstypisk med vitputsade fasader, tresidig koravslutning och vapenhus i väster. Putsen på långhus- och korväggarna följer murverkets ojämnheter, vilket ger en känsla av hög ålder. Långhuset har troligen förlängts åt väster år 1860, vilket innebär att vapenhuset bör vara byggt samma år eller senare. Sakristian som är vidbyggd norr om koret är ett tillägg från 1948.

Interiören präglas av den välbevarade originalinredningen som utfördes i barockstil under 1710-talet (altartavla, predikstol med ljudtak, altarring och dopfunt), samt takmålerierna och läktarbröstets apostlamålningar från 1746 av Detleff Ross. Att altarringen finns kvar i original får räknas som mycket ovanligt. Den ursprungliga inredningen tillskrivs den relativt okände bildhuggaren Johan Mentz Scheffer och är av stort värde. Han gjorde liknande arbeten i flera av grannkyrkorna, vilket är både person- och konsthistoriskt intressant. Korbänkarna i kyrkan består delvis av partier som med största sannolikhet är ursprungliga. Bänkinredningen och golvet fick sitt nuvarande utseende i samband med den renovering som genomfördes år 1948. Orgeln, vars ursprungliga nyklassicistiska fasad finns bevarad i kyrkan än idag, införskaffades redan 1828-29 vilket får anses som relativt tidigt för en mindre sockenkyrka.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljö:
- Rommele kyrkby utgör område av riksintresse för kulturmiljövården.
- Kyrkomiljön har ett framträdande läge i landskapet.
- Kyrkplatsen har lång historisk kontinuitet.
- Kyrkogårdens murar, grindar och trädkrans.
- Stigluckan.
- Klockstapeln
- Exteriörens huvudsakliga prägel av byggnadstidens ideal.
- Långhusets fönster och fönsterbågar.
- Skulptören Johan Mentz Scheffers verk: Altaruppsatsen, predikstolen, altarringen och dopfunten.
- Övrig äldre inredning såsom takmålningar, målerier på läktarbröstet och korbänkarnas äldre delar.