Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Svenljunga kn, ROASJÖ 1:24 ROASJÖ KYRKA

 Anläggning - Värdering

ROASJÖ KYRKA
5/19/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Roasjö kyrka är belägen ca en mil nordväst om Svenljunga nära gränsen till Marks kommun. Kyrkan ligger inom område av riksintresse för kulturmiljövården. Den bildar tillsammans med omgivande bebyggelse sockencentrum i en skogig höglandsbygd. Förmodligen har en medeltida kyrka funnits på platsen. Utanför östra kyrkogårdsmuren ligger två bevarade kyrkstallar som är värdefulla för kyrkomiljöns ålderdomliga karaktär.

KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkan ligger på en höjd strax norr om vägen mellan Skephult och Sexdrega. Kyrkogården, som har rektangulär form med svagt rundade hörn, inhägnas av en stenmur. Runt kyrkobyggnaden löper grusade gångar som fortsätter från kyrkan till de fyra grindarna.
Ett sockenmagasin, byggt kring 1865-70, har ursprungligen hört till anläggningen. 1955 flyttades magasinet till en plats vid sågverket i byn, några hundratal meter väster om kyrkan.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING -
Roasjö kyrka uppfördes i timmer med spånklädsel år 1690 på en plats som troligen har kontinuitet som kyrkplats sedan medeltiden. Kyrkan förlängdes åt öster 1782, västtornet tillkom 1809 och år 1821 vidbyggdes en sakristia i norr. Utvändigt har kyrkobyggnaden i stort sett bevarats oförändrad sedan dess, varför kyrkan är en god representant för de timrade sockenkyrkor som uppförts i Västergötlands sydligaste delar. Invändigt präglas kyrkan av den välbevarade inredningen i barockstil samt av den omfattande renovering som företogs år 1930. Den ursprungliga bemålningen framtogs då på predikstolen, altarmålningen med ramverk, läktarbröstningen och korbänkarna. Den övriga inredningens färgsättning anpassades efter detta, vilket ger kyrkan en väl sammanhållen interiör. Efter renoveringen 1930 har inga betydande förändringar företagits i kyrkan. Även vapenhuset är välbevarat sedan tillkomsttiden.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan och kyrkogården tillsammans med kyrkstallar utgör en ålderdomlig och unik kyrkomiljö med höga kulturhistoriska värden.
- Kyrkogårdens grusade gångar, stenmurar och smidesgrindar.
- kyrkans exteriör är oförändrad sedan det tidiga 1800-talets tillägg.
- Den välbevarade och enhetliga fasta inredningen och dess väl sammanhållna färgsättning.
- Vapenhuset.
- Varje förändring i interiören påverkar helheten.