Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Härnösand kn, UTANÖ 3:55 HEMSÖ FÄSTNING

 Anläggning - Värdering

HEMSÖ FÄSTNING
6/22/20
Motivering
Hemsö fästning är en av Sveriges största och bäst bevarade kustförsvarsanläggningar som uppfördes under kalla kriget och däri ligger också dess främsta kulturhistoriska värde. Hemsön har haft en strategisk betydelse långt tillbaka i tiden och 1916 påbörjades byggandet av fasta befästningar som spärr för inloppet till Ångermanälven. I januari 1918 angavs uppgifterna för Hemsö fästning att trygga svenska flottans förbindelser med örlogsbasen Ramvik, skyddandet av örlogsdepån och i andra hand industriella verk mot förstörelse samt förhindra att förbindelserna mellan arméns delar Norr och Söder Ångermanälven skärs av.

Efter andra världskrigets slut förändrades maktbalansen i Europa. Sveriges läge mellan stormaktsblocken och atomvapenutvecklingen krävde helt nya försvarsanläggningar och på Hemsön byggdes mellan åren 1953 och 1968 de tre nya atomsäkra bergrumsanläggningar. Hela Hemsön var ett militärt skyddsområde och var omgärdat av skyddsbestämmelser vilket bidrog till att byggandet av anläggningarna och dess verksamhet förblev hemlig.

De tre viktigaste anläggningarna – Storråberget, Havstoudd och mätstationen – visar på en liten yta tre generationer anläggningar och ger en kompakt bild av hur kustförsvaret var organiserat under kalla kriget.

Atombombshotet ställdes helt nya krav på de fasta fästningar. För att ge det skydd mot atomvapenanfall sprängdes anläggningarna in i berget. Utformningen och byggnadstekniken utgör ett av anläggningarnas främsta kulturvärden. Tryckvågen och den följande återsuget som ett atombombsanfall skulle medförda krävde nya lösningar avseende inslag, tunnlar och portar, tunnlarna försåg med stötvågsfickor och blindgångar. Tunnlarna försågs med stötvågsportar av tjock armerad betong och slussar med stålportar. De underjordiska anläggningarna består av tunnelsystem mellan samtliga funktioner under mark. Samtliga dessa delar finns bevarade i anläggningarna.

Mätstationen på Kläffsön utformades även för att skyddas från markskakningar och består av en nedsänkt cylinder som hänger i fjäderförsedda pendlar. En teknik som Sverige var världsledande på vid denna tid.

När batteriet i Storråberget byggdes togs samtliga sprängmassor tillvara på ön. En del av massorna användes för att anlägga och förbättra vägar. Övriga massor deponerades i omgivande terräng på ett så naturligt sätt som möjligt för att minska upptäckt av anläggningen från luften. Vid batteriet Havstoudd deponerades massorna på ett liknade sätt i den omgivande terrängen, men här tippades även en del av massorna i vattnen utanför.

Artilleripjäserna, luftvärnsposteringar och betongvärnens placering och utformning på strategiska platser i terrängen och utformades för att smälta in i naturen och försågs med olika slag av kamouflage.

De ursprungliga tekniska försörjningssystemen är i stort sett intakta och har stor betydelse för förståelsen för anläggningarnas drift. Fästningen utsattes aldrig för angrepp och därför oskadd. Hemsö fästning har kvar all inredning och installation inne i berget från tiden då den togs ur bruk.

Här finns även kök, matsalar, logementen, hygienutrymmen och sjukförläggning liksom hela den för sin tid avancerade tekniska utrustningen i eldledningscentralen som användes för att rikta och avfyra kanonerna och luftvärn ovanpå på berget. I fästningen finns idag i stort sätt samtliga installationer intakta och omfattar förutom artillerimaterielen även radaranläggning, stridsledningscentraler, värmepannor, ventilations- och avloppssystem, dieseldrivna elkraftverk och verkstäder. De lösa inventarier och utrustning som lämnades kvar i anläggningarna förstärker upplevelsen och förståelsen av anläggningens funktioner och visar på det levnadsförhållande för de värnpliktiga vid tjänstgöring.

Både de exteriöra och interiöra miljöerna förmedlar känslan av den hotbild som det kalla kriget framkallade. I den utvändiga miljön finns historien av att vara en topphemlig militäranläggning tydligt utläsbar i terrängen. Ett stort antal betongvärn finns nedgrävda i marken, placerade i bergets skrevor och på höjder i strategiska lägen. Det finns ett stort upplevelsevärde i att röra sig runt i en terräng full av skyttevärn och luftvärnspjäser. Det är lätt att skapa sig en bild av hur livet kunde te sig när försvarsanläggningen var i drift.

Starka upplevelsemässiga värden ligger i kontrasten mellan det ensliga och karga naturområdet med enbart ett fåtal enkla träbyggnader och de utsprängda tunnlarna till de underjordiska anläggningarna.

Naturen på Hemsön har även ett stort värde. Placeringen vid Ångermanlandälvens mynning på gränsen mot världsarvet Höga kusten gör att fästningen erbjuder en vacker utsikt över kust, hav och öar.

Källa: Revidering av skyddsbestämmelser, RAÄ-2019-2531, 2020-06-22.