Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Stockholm kn, BRÅDSTUPET 4 SAGATUN

 Anläggning - Värdering

SAGATUN
1/14/05
Motivering
Blått = Fastighet/fastigheter med bebyggelse vars kulturhistoriska värde motsvarar fordringarna för byggnadsminnen i kulturminneslagen. Fastigheten/fastigheterna ingår i en kulturhistoriskt värdefull miljö utpekad i Stockholms översiktsplan.

Byggnadshistoriskt- och arkitekturhistoriskt värde samt unicitet
Sagatun är uppförd i en fornnordisk stil inspirerad av de norska stabburstugorna och den stilistiska villaarkitektur i trä som uppstod på 1860-70-talen och som bl a hade det kontinentala schweizerhuset som inspirationskälla. Få hus fick dock en så utpräglad fornnordisk stil som Sagatun och villan är unik i Stockholmstrakten och utgör en av landets tydligaste exempel på den fornnordiska stilen.

Miljöskapande värde, upplevelsevärde och konstnärligt värde
Placeringen av huset högst upp på ett berg omgivet av granar och tallar med vidsträck utsikt över Mälaren är mycket medveten och helt i linje med byggherreparet Retzius föreställning om hur en fornnordisk villa bör placeras. Villan utgör med sin väl synliga placering ett viktigt inslag i stadsbilden och har ett miljöskapande värde.

Höganloftsalen med sin rika dekoration utgör, trots en del förändringar, ett rum med högt upplevelsevärde och konstnärligt värde.

Personhistoriskt värde
Sagatun uppfördes som sommarbostad för Gustaf och Anna Retzius. Båda var välkända i sin samtid. Gustaf som vetenskapsman och ledamot i Svenska Akademien, Anna för sitt sociala engagemang och som en pionjär inom den svenska kvinnorörelsen. Husets utformning är mycket nära knuten till dessa två personers intresse för den sengötiska riktningen, som framhöll den fornnordiska stilen som ideal. Villan döptes också efter den fornnordiska gudinnan Saga som var skaldeingivelsens gudinna och Sagatun betyder helig plats.

Byggnadsteknikhistoriskt värde
Villan är uppförd som ett monteringsfärdigt hus i trä konstruerat av Ekmans Mekaniska Snickerifabrik i Stockholm. Fabriken tillverkade under andra hälften av 1800-talet en mängd monteringsfärdiga hus, men det är idag oklart hur många av dessa som finns kvar. Sagatun utgör därför ett pedagogiskt och välbevarat exempel på denna byggnadsteknik.