Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Strömsund kn, STORA BLÅSJÖN 2:30 ANKAREDE KAPELLPLATS

 Anläggning - Värdering

ANKAREDE KAPELLPLATS
12/31/05
Motivering
Ankarede kapell ligger lågt vid Ankarälven omgivet av kyrkkåtor och kyrkstugor i en miljö med kulturvärde av riksintresse. Kyrkplatsen har en lång tradition som samisk begravningsplats och idag är Ankarede den enda kyrkstaden i länet som fortfarande är i bruk.

Den anlagda kyrkogården med raka grusgångar och välklippt gräs öster om kapellet står i kontrast till den otuktade omgivningen utanför. Stenmuren som omgärdar bildar gränsen mellan den formade och ej formade delen av anläggningen. Krokiga fjällbjörkar dominerar vegetationen och de vita lavbeväxta stammarna har en vacker verkan ihop med kapellets rena vita fasad.

Kapellet har en sedan uppförandet väl bevarad exteriör i ett enkelt utförande där nockändarnas drakhuvuden ger kapellet dess karakteristiska siluett. Under 2004 återfick fasaden samma vita färgsättning som tillkom vid restaureringen 1954 och idag uppvisar kapellet som helhet 1950- talets gestalt. Till skillnad från exteriören är interiören till stora delar förändrad och idag präglas sakristia och kyrkorum av restaureringen som gjordes mellan 1953- 54 medan vapenhus och tornrum behållit delar av sin ursprungliga karaktär. Dessa utrymmen präglas fortfarande av obehandlade träytor och levande väggpartier med sliten pärlspont.

1950- talets restaurering präglar kyrkorummet genom väggarnas lockpanel, predikstolen, läktarfronten och färgsättningen. Resultatet av restaureringen har blivit en konsekvent genomförd omgestaltning där dekorativa detaljer och figurativ bemålning fått lämna plats för en behärskad interiör med modern prägel. I kapellet finns armatur och nummertavla tillverkade och skänkta av traktens kände folklivsforskare Levi Johansson.

Att särskilt tänka på vid sidan av grundkraven i förvaltning och skötsel av kyrkan:

Anläggningen som präglas av både anlagda och naturliga delar.

Kyrkstadens stugor och kåtor är en viktig del av kyrkomiljön.

Kapellet har en välbevarad exteriör och en interiör som bevarat sitt uttryck sedan renoveringen 1953 – 54.

Altarringen samt bänkarna är från byggnadstiden.

Vapenhuset och tornrummet som ger en bra bild av den äldre interiören.