Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Norsjö kn, PETIKNÄS 6:1 PETIKNÄS KYRKA

 Anläggning - Värdering

Petiknäs Kyrka, PETIKNÄS KYRKA
8/23/11
Motivering
Petiknäs kapell, som ursprungligen var gravkapell med klockstapel i Bastuträsk, har efter utbyggnad 1940, flyttning 1955, samt ombyggnad av fönster och tillbyggnad av församlingsdel 1955–58 ett begränsat kulturhistoriskt värde. Förlängningen av kyrkorummet gjorde att tornet idag upplevs som oproportionerligt lågt, medan tillbyggnaden med församlingsdel kan upplevas som ett för byggnadens karaktär okänsligt tillägg. Kombinationen kyrksal och församlingsdel låg visserligen i tiden under småkyrkorörelsens 1950-tal, men ska i detta fall snarare ses som en lågkyrklig tradition från länets många bönhus, där denna praktiska kombination var vanlig. På grund av de stora förändringarna är det svårt att stilbestämma kapellet idag och hävda att det representerar en viss sorts kyrkotyp eller ens jämföra det med andra kyrkor i länet.
Förändringarna som skett efter 1958 är däremot obetydliga – framförallt invändigt – vilket gör att byggnadens främsta kulturhistoriska värden ligger i den tidstypiska 1950-talsinteriören. I all sin anspråkslöshet har den en ovanligt välbevarad karaktär, där snart sagt alla 1950-talsdetaljer är betydelsefulla beståndsdelar – allt från tak-, vägg och golv-beklädnader, till exempelvis inredning, armaturer, beslag, trycken, vippströmbrytare och radiatorer. Församlingsdelen och dess rumsinteriörer, har i denna bemärkelse minst lika höga kulturhistoriska värden som själva kapelldelen.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kapellmiljön och byggnaderna

De särdrag och den inredning som återstår sedan byggnaden var gravkapell och senare kyrka i Bastuträsk bör bevaras som vittnesbörd om kapellets ursprung och tidiga period. Hit hör bl.a. tornets utformning exteriört och bänkinredningen interiört.

Kapellsalen, och kanske i ännu högre grad den tillbyggda församlingsdelen, utgör ett intakt exempel på 1950-talets interiörer. Alla tidstypiska detaljer, såväl de skivklädda taken och väggarna, trägolven och golvmattorna som färgsättningen, möbler, köksinredning, beslag, trycken, dörrblad, armaturer, kapphylla, vippströmbrytare och radiatorer är viktiga för att upprätthålla denna genuina 1950-talskänsla. Varje gång sådana detaljer byts ut kommer detta värde att minska.