Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Östra Göinge kn, KRÄBBLEBODA 1:49 KRÄBBLEBODA KAPELL

 Anläggning - Värdering

kräbbleboda kapell, KRÄBBLEBODA KAPELL
9/4/19
Motivering
Kräbbleboda kapell möjliggjordes, i likhet med många av 1900-talets kapellbyggen, av ideella krafter, insamlingar och donationer. Kapellet speglar utvecklingen inom Svenska kyrkan där alltfler kyrkobyggnader (kapell, småkyrkor, stadsdelskyrkor) uppfördes på orter där man tidigare inte haft en egen gudstjänstlokal.
Kapellet bär till form och rumslig organisation en del likheter med frikyrkor och bönehus. Till det yttre har kapellet anpassats väl till sitt läge i den glesa skogsbygden; fasaderna är klädda i träpanel som målats faluröda med slamfärg. Den dominerande stenindustrin har satt sina spår i anläggningen genom användning av granit i byggnadens sockel och i muren kring kyrkotomten. Inom kyrkotomten finns därtill gångar lagda med svart granit.

Kapellets interiör är anspråkslös men väl genomtänkt. Kyrksalens inredning är, med undantag för altartavlan, tillkommen samtidigt som kapellet och förefaller vara mycket välbevarad. Inredningen är tidstypisk i både form och färgsättning. Predikstolens, eller ambons, utformning vittnar om att kapellet kommit till i en brytningstid inom kyrkan där den traditionella predikstolen successivt avskaffa-des för att istället ersättas av en helt flyttbar ambo. I Kräbbleboda finns det traditionella mönstret med en fast predikstol kvar, men den är öppen och placerad nästan i nivå med korgolvet. Kapellets och inredningens färgsättning i jordnära toner knyter samman rummet. Färgsättningen och takmålningen i koret vittnar om de konstnärliga ambitioner som präglat kapellets utsmyckning.

En viktig funktion i rummet är att koret med hjälp av skjutdörrar kan avskärmas och lokalen då kan användas för andra aktiviteter än kyrkliga. Detta är en mycket vanlig egenskap hos 1900-talets kyrkobyggnader och kapell där flexibilitet var ett värdeord .