Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ystad kn, ÖJA 35:1 ÖJA KYRKA

 Anläggning - Värdering

öja kyrka, ÖJA KYRKA
10/8/20
Motivering
Öja kyrka och kyrkogård är placerad som en solitär i det öppna jordbrukslandskapet och är väl synlig på långt håll. Den allékantade uppfartsvägen och grinden i väster mot Öja gård vittnar om en äldre historisk koppling mellan gården och kyrkan. Kyrkogården har bevarat mycket av sin allmänna karaktär från det sena 1800-talet med grusade gångar, gjutjärnsgrindar och gravplatser med stenkant och buxbomsomgärdning.
Kyrkobyggnaden är som helhet ett tydligt exempel på det sena 1800-talets nygotiska kyrkobyggnadsideal. Den är uppförd som en katedral i miniatyr med strävpelare och spetsbågiga fönster- och dörröppningar. Den höga kopparklädda spiran, takets skifferbeläggning och de spetsbågiga järnfönstren delvis med färgat glas förstärker intrycket. Även interiören har bevarat den nygotiska karaktären med golvets viktoriaplattor och originalinredning som öppna bänkar, läktarbarriär, altarring, nummertavla samt altare och altarkors. Kyrkan är även intressant ur ett lokalhistoriskt perspektiv, då den är uppförd efter ritningar utförda av dåvarande stadsarkitekten i Ystad, Peter Boisen.

Den medeltida dopfunten, kyrkklockorna, triumfkrucifixet samt predikstolen och det äldre altarbordet har stora konst- och kulturhistoriska värden och visar på en lång historisk kontinuitet och samband med den nu rivna medeltida kyrkan. Lillklockan, som enligt en latinsk inskription är daterad till 1458, utgör en av ett fåtal bevarade medeltida kyrkklockor i Lunds stift.