Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Halmstad kn, VAPNET 1 VALLÅS KYRKA

 Anläggning - Värdering

VALLÅS KYRKA
1/26/07
Motivering
Vallås är en stadsdel belägen i den östra utkanten av Halmstad. Kyrkan byggdes 1975 efter ritningar av arkitekterna Lise och Hugo Höstrup och fungerar som distriktskyrka inom Snöstorps församling. Kyrkan är uppförd på en ny kyrkplats centralt i Vallås och förenar kyrka med församlingslokaler. Anläggningen saknar på ett tidsenligt sätt avgränsning mot omgivningen och ligger på en mindre grönyta bland enhetliga, moderna villakvarter.

Närmiljön kännetecknas av asfalterade gångstråk som genombryter stora gräsytor. I utkanterna finns björkdungar och i direkt anslutning till kyrkobyggnaden växer för tiden karakteristiska, vintergröna växter som tuja, idegran och gran. Anläggningen utgörs av kyrkobyggnaden och en separat, korsformad klockstapel belägen i söder i anslutning till entrén. I sydost ligger en parkering och i öster en lekplats.

Kyrkans exteriör är oförändrad sedan uppförandet och har ett modernistiskt uttryck med odekorerade fasader, där byggnadens skilda volymer spelar mot varandra. Byggnaden har som helhet en horisontell prägel men kyrksalsdelens vertikala pyramidform utmärker sig med två höga väggar mot koret, som tillsammans bildar en spets i det nordöstra hörnet av byggnaden. Pyramidformen representerar treenigheten. Mot väster och söder sträcker sig två lägre horisontella byggnadskroppar, varav den västra med souterrainvåning. Byggnadens fasad och tak är klädda med eloxerad aluminiumplåt som skiftar i färgton från gyllenbrunt till nästan svart. På den högresta väggen mot nordost sitter ett förgyllt kors. Fasaderna är slutna och genombryts endast i vissa partier av sammanhängande fönsterband. Kyrksalens enda ljusinsläpp sitter i det höga kortaket.

Också interiören är bevarad sedan uppförandet och kyrksalen kännetecknas liksom exteriören av en sparsmakad dekor där istället former och material används som uttrycksmedel. Kyrkorummet har en kvadratisk form med diagonal orientering mot koret, under den högre delens ljusinsläpp. Rummet upplevs som oregelbundet genom takets form, ett sluttande golv samt i koret en väggbeklädnad av diagonalt ställda träribbor, som liksom strålar förstärker takets ljusinsläpp. Kyrkorummet kan på ett tidsenligt sätt utvidgas genom en vikvägg mot den intilliggande församlingssalen. Inredningen är ljus med vita väggar, grått golv med stenmaterial samt bänkar och väggbeklädnad i omålat trä. Karaktären är enhetligt modernistisk med ett ovalt altare utfört i samma stenmaterial som golvet med ett mosaikklätt krucifix av konstnären Hans Fagerström, Halmstad. Dopfunt i betongglas, orgel från 1992 med träfasad som ansluter till övrig inredning.

Bortsett från kyrksalen inrymmer byggnaden även samlings- och undervisningslokaler samt salar för kyrkans barntimmar, förskola och Svenska kyrkans unga. I dessa delar har inredningen förändrats med tiden.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkoanläggningens intakta modernistiska exteriör med fasadmaterial av bruneloxerad aluminiumplåt, glas och betong.
- Den korsformade klockstapeln med plåtfasad.
- Korset på östfasaden.
- Kyrkorummets från 1970-talet välbevarade inredning i sten- och trämaterial.
- Dopfunten av glas.