Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ulricehamn kn, KYRKEBERG 1:7 MURUMS KYRKA

 Anläggning - Värdering

MURUMS KYRKA
10/15/04
Motivering
KYRKOMILJÖN - Murums kyrka har ett fåtal bostadshus kring kyrkkullen vid skogens rand. Nedanför kullen står ett äldre uthus med utskjutande stegbod försedd med separat liten dörr. Byggnaden förstärker intrycket av kyrkplatsens ålder och stegboden har en sällsam utformning.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården i Murum är en av pastoratets sju medeltida kyrkplatser med kyrka som fortfarande är i bruk och således har en lång historisk kontinuitet. På typiskt vis är den belägen på en höjd. Idag råder en 1800-talskaraktär med öppna ytor hägnade av kallmurar, trädkrans av pilar och unga björkar, samt en pilträdsrad längs kyrkans södra sida och ett stort gammalt solitärt hängande pilträd. Kyrkan från 1850 ersatte den medeltida som revs. Gravvårdarna koncentreras till södra sidan med tät placering. Vid branten i nordväst står en före detta transformatorstation från 1950 använd som förråd.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Murums kyrka uppfördes 1850 fritt utifrån ritningar av Kungl. Överintendentsämbetets arkitekt Axel Lindgren. Den är en av pastoratets tre största salkyrkor och har en enkel nyklassicistisk utformning med endast rester kvar av mittportalen. Särpräglande för kyrkan är dess ovanligt konformade torntak med sällsynt nog målade urtavlor. Gravhällarna från 1600-talet monterade på sydfasaden vittnar om att kyrkan är yngre än kyrkplatsen. Invändigt är det väldiga långhusets ursprungliga form intakt men numer helt odekorerad. Endast korvalvet har kvar en målad nyromansk hjärtpalmett. Båda sidornas ursprungliga läktarbänkar är intakta och altarringen är original, medan dopfunten är medeltida och minner om föregångaren. Interiören präglas dock främst av renoveringen kring 1950 då den invändiga korabsiden murades upp och förändrade hela koret, sydporten sattes igen, läktarunderbyggnader uppfördes, altaruppsats, bänkar och ljudtak till predikstolen nytillverkades. Predikstolen och nummertavlorna är troligen från 1916. Den eklektiska orgelfasaden från 1904 står som en välartikulerad solitär. Vapenhusets två läktartrappor och gamla kyrkport är kvar och uppvisar, liksom andra tornvåningen, en autenticitet och patina som ger upplevelsevärden av kyrkans verkliga ålder.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Uthuset med stegbod.
- Kyrkogårdens kallmurar inklusive trapporna, trädrader och solitära pilträd.
- Pilträden kännetecknar kyrkogården.
- Tornets form och målade urtavlor.
- Vapenhusets och andra tornvåningens välbevarade inredning.