Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Mark kn, KATTUNGA 8:11 KATTUNGA KAPELL

 Anläggning - Värdering

KATTUNGA KAPELL
11/30/05
Motivering
KATTUNGA KAPELL med intilliggande kyrkogård och kyrkoruin är högt beläget med utsikt över delar av Kattunga by och vidare utöver Viskadalen. Till anläggningen hör en kyrkoruin, med medeltida ursprung, belägen på kyrkogårdens norra del samt en klockstapel med en klocka från 1689 med manuell ringning. Kyrkogården är muromgärdad med mycket sparsam växtlighet och domineras av gräs och sten i form av murar, kyrkoruin, gravstenar och grusade gångar.

Kapellet uppfördes 1962 efter ritningar av arkitekten Sven Boysen intill ruinen av Kattunga kyrka som revs på 1820-talet, då Surteby och Kattunga fick en ny gemensam kyrka. Kapellet, med rektangulär planform och vidbyggd sakristia i sydöst, är beläget strax utanför den södra kyrkogårdsmuren. Kapellet är uppfört med medvetenhet och konsekvens beträffande material och materialbehandling, där mörkare sten och omålat trä står i kontrast mot vitputsade murar, såväl ut- som invändigt. På modernistiskt vis genombryts fasaderna av större fönsterpartier asymmetriskt placerade på fasaderna.

Det lilla kyrkorummet har salformad plan och inredningen är sparsmakad. Ljuskällorna är få och koncentrerade till koret samt till södra väggens övre del. Takarmaturen får därmed stor betydelse. Den fasta inredningen utgörs av ett altare i kalksten och en predikstol i omålat trä. Den medeltida dopfunten minner om kyrkplatsens historiska kontinuitet.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens murar, grusgångar, klockstapel, smidesgrind.
- Kyrkoruinen och den medeltida dopfunten minner om kyrkplatsens historiska kontinuitet.
- Kapellets utvändigt intakta prägel av byggnadstidens modernistiska arkitektur.