Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Svenljunga kn, KALV 1:25 KALVS KYRKA

 Anläggning - Värdering

KALVS KYRKA
10/4/05
Motivering
KALVS KYRKA är belägen vid Kalvsjöns norra strand och kyrkans kor, orienterat åt söder, vetter mot sjön. Norr om kyrkan är begravningsplatsen belägen, inhägnad av kallmurade stenmurar som kantas av hamlade träd. Prästgården (1925) är belägen på en höjd ca 200 m nordöst om kyrkan och kyrkogården. Kyrkan är omgiven av en gräsbevuxen kyrkotomt som inhägnas av en stenmur med tredelad smidesgrind åt norr. Trädrader kantar kyrkotomten åt norr och öster. Församlingshemmet (1966) är beläget norr om landsvägen och öster om denna ett bårhus från samma tid.

Kyrkan uppfördes i sten 1898-99 efter ritningar av arkitekten Carl Crispin, son till kyrkoarkitekten Adrian Crispin Peterson. På kyrkplatsen stod tidigare en stenkyrka från 1842 som grundligt förstördes av brand 1896 men med murarna i stort sätt bevarade. Exteriören är nygotisk med klassicerande inslag och är förhållandevis intakt sedan uppförandet.

Interiören andas fortfarande till viss del nygotik och klassicism men kyrkorummet präglas till stor del av senare renoveringar och ombyggnader. Av den ursprungliga fasta inredningen återstår läktare och orgelfasad. Vid en renovering 1952-53 omgestaltades takvalvet och bänkinredningen ombyggdes. Predikstolen ombyggdes och dekorerades med oljemålningar av Halmstadskonstnären Hans Fagerström. Läktarunderbyggnader tillkom 2002. Då öppnades det mittersta korfönstret som igensattes 1941. Kyrkans medeltida dopfunt dateras till 1200-talet.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens murar, grindpartier och rader av hamlade träd.
- Kyrkans föga förändrade exteriör utgör en god representant för den sena nygotiken.
- De bemålade rundfönstren samt det mittersta korfönstret i ursprungliga järnbågar.
- Den medeltida dopfunten.