Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Töreboda kn, ÄLGARÅS 11:1 ÄLGARÅS KYRKA

 Anläggning - Värdering

ÄLGARÅS KYRKA
9/13/06
Motivering
KYRKOMILJÖN -Älgarås kyrka ligger på en ås i en uppodlad del av den i övrigt skogrika socknen. Kyrkan markerar, tillsammans med angränsande prästgård, ett medeltida byläge söder om Älgarås stationssamhälle.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkan ligger i nordöstra delen av en vidsträckt kyrkogård, som omges av en trädrad och en kallmur. I anläggningen ingår grusgångar och smidesgrindar mellan stenstolpar. Sydöst om kyrkan finns ett sockenmagasin från 1786. Kyrkogården har i söder utvidgats i flera etapper från 1823. En ceremoniplats med stenaltare från 1952 fungerar sedan 1995 som minneslund.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Den timrade kyrkan uppfördes under 1400-talet eller 1500-talet på platsen för en ännu äldre kyrka. Till det senmedeltida långhuset fogades 1684 nuvarande, tresidigt avslutade kor. Vapenhuset i söder och sakristian i norr uppfördes 1705-1707 och det lilla trätornet 1735. Vapenhusets furuport med utsirade smidesbeslag är bevarad sedan senmedeltiden. Fönsteröppningarna förstorades troligen 1816.
Den spånklädda och rödmålade kyrkan karakteriserar en för stiftets skogsbygder typisk byggnadstradition, av vilka ett fåtal är bevarade. Såväl exteriör som interiör har en sällsynt och väl bibehållen 1600-1700-talsprägel med rötter i medeltid.
Interiören får sin karaktär bland annat genom det plana trätaket med bred taklist och dekormålningar från 1750-talet, tillskrivna Anders Broddesson, Fredsberg. En målning på långhusets nordvägg samt de draperimålningar som omger fönstren är troligen från 1700-talet, medan timmerväggarnas grå marmoreringar tillkom vid Knut Nordenskiölds renovering 1929. Kyrkorummets välbevarade äldre inredning ger kyrkan en stark autenticitet. Från medeltiden har bevarats ett madonnaskåp, del av en calvariegrupp (triumfkrucifix och Maria), en dopfunt och en kyrkklocka med runor. På långhusvinden finns fragment av senmedeltida dekormålning. Från 1600-talet är en korbänk med sniderier, predikstol, läktarbröst med målade apostlaporträtt samt altaruppsats, tillverkad av Mäster Enock, Fägre. I altarringen från 1816 skall ingå äldre delar. Den öppna bänkinredningen tillkom 1929. Vid Jerk Altons renovering 1980 tillkom nuvarande färgsättning, armaturer mm och läktaren ombyggdes något. 1990 kompletterades calvariegruppen med en madonna, tillverkad av Harry W Svensson.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ I FÖRVALTNING OCH ANVÄNDNING AV KYRKAN OCH KYRKOMILJÖN:
- Kyrkans läge på tidigmedeltida kyrkplats
- Älgarås kyrka är en av landets få bevarade medeltida träkyrkor och därmed av nationellt intresse.
- Bevarad medeltida trästomme i långhuset utgör ett omistligt historiskt dokument
- Kyrkans sedan 1600-talet föga förändrade exteriör med senmedeltida sydport
- Interiörens huvudsakliga prägel av 1600-talets och 1700-talets stilideal.
- Kyrkans medeltida dopfunt, träskulpturer och kyrkklocka
- Det bemålade brädtaket i Läcköskolans anda och draperimålningarna från 1700-talet
- Bevarad inredning och inventarier från 1600-talet
- Kyrkogårdens sockenmagasin
- Kyrkogårdens stenmurar, trädrader och grusgångar