Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Tranemo kn, SJÖTOFTA 1:7 SJÖTOFTA KYRKA

 Anläggning - Värdering

SJÖTOFTA KYRKA
12/6/05
Motivering
SJÖTOFTA KYRKA är belägen intill Stomsjön i utkanten av Sjötofta samhälle. Kyrkogården inhägnas av stenmurar, åt norr som stödmur med häckplantering, med smidesgrindar åt norr och väster. Kyrkogården har utvidgats åt norr (1901) och åt öster (1925). Till kyrkoanläggningen hör också bårhuset (1968) beläget söder om kyrkan och vaktmästarkontoret i sydöst.

Kyrkan uppfördes i trä 1853 på en äldre kyrkplats efter ritningar av arkitekten Johan Fredrik Åbom. Byggmästare var Johannes Pettersson från den kända byggmästargruppen i Sandhult. Kyrkan tillhör, tillsammans med kyrkorna i Ambjörnarp, Skephult, Mjöbäck och Älvsered i Halland, en enhetlig grupp nästan identiska nyklassicistiska träkyrkor med femsidigt brutet korparti, fem fönsteraxlar, sydportal och smalare torn i väster. Exteriören är mycket välbevarad sedan byggnadstiden.

Kyrkorummet präglas av en enkel nyklassicism och den fasta inredningen har bevarats tämligen intakt från 1800-talet. Predikstolen och altaruppsatsen, med altarkors på ursprunglig plats, är ett verk av Johannes Andersson i Mjöbäck. Interiörens färgsättning är väl sammanhållen och avviker inte alltför mycket från den ursprungliga gråvita, som är karakteristisk för byggnadstiden. Bänkinredningen ombyggdes vid en renovering i början av 1950-talet under ledning av arkitekten Axel Forssén. Läktarunderbyggnader tillkom i slutet av 1960-talet. Trots 1900-talets förändringar präglas kyrkorummet fortfarande av byggnadstidens nyklassicistiska ideal.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens murar, smidesgrindar och trädkrans.
- Den sedan byggnadstiden i stort sett oförändrade exteriören.
- Den välbevarade fasta inredningen sedan byggnadstiden; predikstol, altare, altaruppsats, altartavla, altarring, läktare och orgelfasad.