Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Tranemo kn, LÄNGHEM 30:1 LÄNGHEMS KYRKA

 Anläggning - Värdering

LÄNGHEMS KYRKA
12/6/05
Motivering
LÄNGHEMS KYRKA ligger i utkanten av samhället och miljön närmast kyrkan utgör ett äldre sockencentrum med församlingshem, pastorsexpedition och äldre skolbyggnad. Prästgården är belägen ett stycke söder om kyrkan. Sydöst om kyrkan finns en medeltida kyrkogård med ett gravkapell för ätterna Sparre och Stenbock, knutna till Torpa stenhus beläget ca 6 km norrut. Kyrkogården inhägnas av en kallmurad stenmur som delvis kantas av träd.

Kyrkan uppfördes 1834-35 på ny kyrkplats och mark som donerats av Greve Sparre på närbelägna Torpa stenhus. Kyrkans två byggmästare, Pehr Nilsson från Erikstorp i Bollebygd och Nils Andersson från Sandhult tillhörde båda den kända byggmästargruppen i Sandhult. Kyrkan är en välbevarad representant för de nyklassicistiska sockenkyrkor som uppfördes under 1800-talet.

Invändigt har kyrkan en tydlig nyklassicistisk prägel med det rymliga kyrkorummet och den ljusa färgsättningen. Predikstolen och psalmnummertavlorna är 1700-talsarbeten, överflyttade från den gamla kyrkan, och minner om kyrkplatsens historiska kontinuitet. De bemålade korfönstren insattes på 1890-talet. Kyrkan har renoverats flera gånger under 1900-talet och åtgärderna har i stort sett anslutit sig till kyrkorummets nyklassicistiska stilideal. Den nuvarande färgsättningen tillkom vid en renovering 1976-77 medan dörrspeglarna bibehöll en äldre färgsättning. Läktarunderbyggnader tillkom också vid detta tillfälle. Kyrkorummets bänkinredning och kvartersindelning utgör ett betydelsefullt inslag i interiörens helhetsgestaltning även om bänkantalet reducerats något i samband med 1900-talets renoveringar. Altartavlan utfördes 1893 av prästdottern från Länghem, konstnärinnan Bertha Maria Ahlgren.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens stenmurar, smidesgrindar, grusade gångar, och trädrader.
- Kyrkans sedan byggnadstiden föga förändrade exteriör.
- Predikstolen och psalmnummertavlorna från 1700-talet.
- Den välbevarade fasta inredningen sedan byggnadstiden, altartavla, altarring, bänkinredning, läktare och orgelfasad.
- De bemålade korfönstren.