Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Vårgårda kn, ORNUNGA 20:1 ORNUNGA KYRKA

 Anläggning - Värdering

ORNUNGA KYRKA
9/9/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Ornunga nya kyrka är uppförd på en ny kyrkplats väster om kyrkbyn. Den ligger på krönet av en ås med en uppodlad sluttning ned mot Ornungasjön i söder. Gårdarna ligger utspridda. I norr vidtar den numera skogsplanterade "Stora Svältan". Miljön ingår i ett område klassat som riksintresse av kulturmiljövården.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården omges av kallmur och trädrad. I väster är en smidd pargrind från 1906 med grindstolpar av granit. Raka grusgångar genomkorsar kyrkogården. Gravarna ligger i rader, några av dem med stenram. I nordväst står en sentida ekonomibyggnad.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan med sitt polygonala kor är uppförd 1903-05 efter ritningar av göteborgsarkitekten Adrian Crispin Peterson. Den kraftfulla exteriören präglas av nyromanik och tidens materialrealism. De råa granitytorna ger i kombination med strävpelarna en avsevärd tyngd åt kyrkan. Mot graniten spelar fönsteromfattningar, takfötter och vimperger i rött tegel. Fönstrens gjutjärnlufter är sedan byggnadstiden, liksom takens karaktäristiska kupor och skiffertäckning samt gavelns arkitektoniska skorsten. Den ljusa och luftiga interiören är framförallt ett verk av 1944-45 års renovering, delvis projekterad av arkitekt Axel Forssén. Vid detta tillfälle ordnades de nya innerväggarna och brädtunnvalvet. Bänkarna fick raka gavlar, dörrarna, altarringen och läktaren blev inklädda med marmorerad plywood och predikstolen omvandlades till en barockimitation. Orgeln i anslutande stil tillkom 1956. Den enhetliga färgsättningen i grått, beigt och brunt är från 1945. Koret har kvar jugenddekor från byggnadstiden i triumfbåge och ribbvalv, vilket kontrasterar mot det enhetliga långhuset. Vidare finns två oljemålningar av Birger Sandzén från denna tid, men med recenta placeringar. Nuvarande altartavla tillkom 1997. Altarets ursprungliga hjulkors förvaras i tornet. Dopfunt och klocka är medeltida.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkans framträdande läge i landskapet.
- Kyrkans föga förändrade exteriör är ett gott exempel på nystilarna kring 1900, med såväl ursprungliga fönster som portar.
- Interiörens prägel av 1940-talets renovering.
- Bevarad inredning, inventarier och dekormåleri från byggnadstiden.
- Tillskott och harmonisk färgsättning från 1944-56.
- Medeltida dopfunt och klocka.
- Kyrkogårdens kallmur, trädrad, smidesgrind och grusgångar.