Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Vårgårda kn, SKÖVDE 4:23 M.FL. KULLINGS-SKÖVDE KYRKA

 Anläggning - Värdering

KULLINGS-SKÖVDE KYRKA
9/9/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Kullings-Skövde kyrka ligger i utkanten av tätorten och stationssamhället Vårgårda. Närmiljön som en gång utgjordes av en fornminnesrik hedmark präglas idag av villor och industrier. Några enstaka gårdar kvarstår av den utskiftade kyrkbyn. Direkt i väster ligger en modern kyrkogårdsexpedition från 1973.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården omges till stor del av kallmurar och trädrader samt har i söder en stiglucka från 1955 och i öster en smidesgrind med stenstolpar. Åt norr är en utvidgning från 1900-talet. Det till stor del rätvinkliga nätet av gångar är glest och asfalterat. Söder om kyrkan finns några kvarter med rätvinkliga grusgångar. Ett stort antal av gravarna har grusad yta och olika sorters inramningar. Vidare finns två gjutjärnskors, en liljesten och två resta stenar från järnålder. På kyrkogården står ett bårhus från 1952, liksom stigluckan ritad av arkitekt Axel Forssén.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Den tidigmedeltida kyrkan är 1828 försedd med ett fullbrett, absidavslutat kor. Detta tillsammans med 1859 års tunga torn med flack lanternin och de stora rundbågsfönstren ger kyrkans exteriör en klar empireprägel. Sakristia tillkom vid Axel Forsséns genomgripande restaurering 1931. Interiören präglas av olika tiders tillägg och ändringar. Endast rumsligheten återstår av nyklassicismens kyrkorum. Balustradformad altarring och läktarbröst är från 1890-talet liksom orgelfasaden. Den öppna bänkinredningen och predikstolen i 20-talsklassicism tillkom vid Forsséns restaurering 1931 liksom en glasmålning (ursprungligen placerad i absiden) och det välvda takets plywoodbeklädsel (nu under glasfiberväv). Detta år försågs absiden med tidstypiska fresker av Gunnar Erik Ström. Vid 1973-74 års genomgripande renovering doldes absidfreskerna och absidfönstret bakom en vägg. Interiörens harmoniska färgsättning från 1931 ersattes vid detta tillfälle av den nuvarande övervägande vita med helt täckmålad inredning. Predikstolens dekor slopades. Vapenhuset omgestaltades helt. Altarskåpet snidades 1986 av Kjell Sjögren och utgör med sina starka färger fokus i kyrkorummet. Framträdande är även en madonna och ett triumfkrucifix, vilka liksom dopfunt och storklocka är medeltida. Under läktaren sitter två gravhällar från 1600-talet, varav en porträttgravsten. En äldre altarprydnad i form av Thorvaldsens Kristus finns även.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Medeltida murverk är ett omistligt historiskt dokument.
- Kyrkans exteriör representerar empirestilens kyrkotyp.
- Bevarad inredning från 1890-talet.
- Predikstol och ljudtak från 1931.
- Gunnar Erik Ströms fresker.
- Medeltida träskulptur, dopfunt och klocka.
- Gravhällar från 1600-talet.
- Kyrkogård med stenmur, trädrad, stiglucka, smidesgrindar, bårhus, liljesten, bautastenar samt gravar från 1800-talet och tidigt 1900-tal.