Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ystad kn, GLEMMINGE 155:1 GLEMMINGE KYRKA

 Anläggning - Värdering

glemminge kyrka, GLEMMINGE NYA KYRKA
4/3/20
Motivering
Glemminge kyrka och kyrkogård utgör genom sitt läge invid den äldre landsvägen och med äldre bebyggelse tätt intill kyrkogårdsmuren en betydelsefull kulturhistorisk miljö med lång kontinuitet. Kyrkogårdsmuren med inmurad runsten och gravhällar samt den äldre ekonomibyggnaden i sydöstra hörnet har bevarat en ålderdomlig karaktär. Kyrkogården har bevarat mycket av sin allmänna karaktär från det sena 1800-talet, med trädrader, grusade gångar och gravplatser med buxbomsomgärdning. Den utvidgade delen mot öster har en för sin tid tidstypisk utformning.

Kyrkans sedan byggnadstiden föga förändrade exteriör är en god representant för de nya kyrkobyggnader som uppfördes under 1800-talets senare del bl. a till följd av befolkningsökningen och nya liturgiska ideal. Kyrkan uppfördes med fasader av maskinslaget tegel och nygotiska stildrag och utgör ett gott exempel på tidens ideal och nya material. Kyrkans exteriör är i stort bevarad intakt sedan uppförandet med bl. a portar och några originalfönster med järnbågar och färgat glas. Värt att notera är även takets skifferläggning.

Trots den omfattande ombyggnaden av korsarmarna 1972 har interiören bevarat mycket av sin ursprungliga karaktär med golvets viktoriaplattor, schablonmålade väggar och valv och stjärnbestrött blått korvalv, fast inredning och inventarier med nygotiska drag företrädesvis målade i ekådring, såsom öppna bänkkvarter, orgelfasad, läktarbarriär, altaruppsats och altarring. Från den äldre kyrkan finns ett flertal föremål bevarade, bland annat dopfuntar, predikstol, brudbänk, nummertavlor och bemålade gravhällar, vilka visar på en lång historisk kontinuitet och samband med den nu rivna medeltida kyrkan.

Kyrkan har även ett lokalhistoriskt värde då kyrkobyggnaden delvis är uppförd efter ritningar av stadsarkitekten i Ystad Peter Boisen, dopfunten från 1739 samt predikstolen och baldakinen tillskrivna Matthias Stenberg, verksam i Ystad och altaruppsatsen tillverkad av den lokalt boende och verksamma skulptören Anna Wåhlin.