Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Mullsjö kn, NYKYRKA 1:4 NYKYRKA KYRKA

 Anläggning - Värdering

NYKYRKA KYRKA
6/22/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Nykyrke kyrka är belägen i utkanten av Mullsjö stationssamhälle, vilket omges av utpräglad skog- och bergsbygd med sjöar. Kyrkplatsen härrör från 1600-talet och har i sin närhet en skogskyrkogård, en nationalromantisk prästgård ritad av I G Clasons arkitektkontor och en f.d. småskola. I socknen finns det gamla bruket Ryfors som präglat bygden. Socknen bildades på 1600-talet som en utbrytning från Sandhem.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogårdens nuvarande stadsmässiga karaktär härrör från omkring 1900. Kring kyrkogården löper en stödmur som i öster har en påkostad entré med murade grindstolpar och trägrindar. Kyrkogården genomkorsas av små gångar och har flera spridda lövträd. Flera gravar är från tiden kring 1900 och har stenram och grusyta. Ett fåtal har järnstaket, däribland den stora Sagerska familjegraven i norr. Vidare finns ett antal gjutjärnskors och en grupp smideskors över smederna på Ryfors. Dessa och Sagerska graven (ritad av I G Clason) visar på brukets roll i socknen. I kyrkogårdens södra del finns ett bårhus från 1948, ritat av arkitekt B Boustedt.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Den timrade salkyrkan från 1887 är uppförd efter ritningar av arkitekt Ernst Abraham Jacobsson i nygotisk stil med såväl fornnordiska drag som amerikansk "shingle-style". Kyrkan har ett sidoställt torn med synliga strävor och i öster en sakristia med fasade väggar. Framför portarna är förstukvistar med spetsbågsarkader och vimperger. Väggarna är nedanför sina högt sittande trefönstergrupper klädda med spån. Övriga ytor bär fiskbenspanel och listverk. Allt trä är målat brunt. Det skiffertäckta sadeltaket har nockkam, kupor och kraftiga takskägg som stöds av konsoler. I gavelröstena är genombrutna skärmar. Tornet kröns av en säregen, koppartäckt spira. Interiören är ett ovanligt välbevarat exempel på sin tids byggnadsideal där alla detaljer samverkar till en hantverksmässig helhet. Väggar och tak är helt klädda med obehandlad furupärlspont i olika mönster. Takstolen är helt synlig. Läktare, altare, altarring, predikstol, dörrar och öppen bänkinredning är från byggnadstiden och utfört i oljad furu. Karaktäristiskt för kyrkorummet är altarskärmens spetsbågsarkad, genom vilken ljus strömmar från fönstren ovanför sakristian. Mitt i arkaden står ett stort träkors. Ett säreget inslag är det tiotal stora smideskandelabrar som utförts av Ryforssmederna, vilka även gjort dopfunten. De spetsbågiga fönstren ger med sina katedralglas ett mjukt ljus åt interiören. Orgeln är från 1971 med stram fasad ritad av arkitekt Lars Stalin. Några bänkrader slopades 1996 och ersattes av förvaringsskåp och ytor för bl.a. kyrkkaffe bakom låga pärlspontsskärmar. I tornkammaren förvaras en altaruppsats och en predikstol i barock från föregående kyrka.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan ingår i en samlad kyrkomiljö med prästgård, skola och skogskyrkogård.
- Kyrkan är i sin helhet en välbevarad exponent för de stora eklektiska timmerkyrkorna från sent 1800-tal och av nationellt intresse.
- Exteriörens plan, fasader med spån- och panelklädsel, dekor, portar med smidesbeslag och takkupor.
- Interiörens inredning samt vägg- och takbehandling från byggnadstiden.
- Bevarad barockinredning från gamla kyrkan.
- Kyrkogård med stenmur, grindstolpar, trägrindar, äldre gravvårdar och bårhus.