Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Hedemora kn, VILAN 1:3 STJÄRNSUNDS KYRKA

 Anläggning - Värdering

STJÄRNSUNDS KYRKA
12/15/05
Motivering
Stjärnsunds bruk grundades som manufakturverk av Gabriel Stiernkrona och Christopher Polhammar, omkring år 1700. Inledningsvis saknades gudstjänstslokal men ett provisoriskt kapell inreddes snart i en av brukets byggnader. Så småningom kunde en särskild kyrkobyggnad uppföras och 1739 invigdes Stjärnsunds första kyrka. Brukskyrkan låg på nuvarande stall-backen och var en mindre korsbyggnad av trä med rappad utsida. Under året 1774 flyttades byggnaden till den plats där lilla herrgården nu ligger. På 1880-talet ansågs den lilla bruks-kyrkan vara så utsliten att uppförandet av en ny kyrkobyggnad aktualiserades. Ny placering valdes och efter två års byggande, i augusti 1887, invigdes den nuvarande kyrkan. Några år senare revs den gamla kyrkobyggnaden.

Stjärnsunds kyrkors historia är intimt sammanflätad med brukets och bygdens utveckling. Kyrkan, kyrkogårdarna och gravmonumenten utgör en oersättlig del av den fysiska bruksmiljön och speglar samtidigt personernas och företagens historia.

Bruksmiljön, inkluderat kyrkan, ingår i ett område av riksintresseområde för kulturmiljövården.

Stjärnsunds bruk grundades som manufakturverk av Gabriel Stiernkrona och Christopher Polhammar, omkring år 1700. Inledningsvis saknades gudstjänstslokal men ett provisoriskt kapell inreddes snart i en av brukets byggnader. Så småningom kunde en särskild kyrkobyggnad uppföras och 1739 invigdes Stjärnsunds första kyrka. Brukskyrkan låg på nuvarande stallbacken och var en mindre korsbyggnad av trä med rappad utsida. Under året 1774 flyttades byggnaden till den plats där lilla herrgården nu ligger. På 1880-talet ansågs den lilla brukskyrkan vara så utsliten att uppförandet av en ny kyrkobyggnad aktualiserades. Ny placering valdes och efter två års byggande, i augusti 1887, invigdes den nuvarande kyrkan. Några år senare revs den gamla kyrkobyggnaden.

Att särskilt tänka på i förvaltning och användning av kyrkomiljön:

• Kyrkogårdarnas (gamla och nya) karaktär med vegetation, inhägnad samt grav-vårdar och monument som vittnar om brukets historia
För hela den kulturhistoriska bedömningen av kyrkan se bifogad PDF.