Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Trollhättan kn, PÄRLEMORFJÄRILEN 1 LEXTORPSKYRKAN

 Anläggning - Värdering

LEXTORPSKYRKAN
5/26/03
Motivering
KYRKOMILJÖN - Lextorpskyrkan är belägen med ett samtida, storskaligt bostadsområde med lamellhus och Granngårdens centrum på en sida och blandskog på övriga sidor.

KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkotomten är tidstypiskt ohägnad och öppen så byggnadskomplexet framträder tydligt. En samtida klockstapel och två små ekonomibyggnader ingår i anläggningen. Anläggningen rymmer två fornlämningar som vittnar om lång kontinuitet för området som plats för troshandlingar och gravskick.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan invigdes 1973 ritad av Karl-Erik Ydeskog och är på tidstypiskt vis sammanbyggd med ett församlingshem, men det har en ovanlig utformning kring en innergård som påminner om en modern klostergård. Trots senare tillbyggnader är prägeln från tillkomsttiden intakt. Byggnadskomplexet är av den typ där kyrkan urskiljer sig tydligt med en egenartad arkitektur som inte har de anonymt profana drag som ofta tillämpades vid tiden. Kyrkans konstruktion, material och utsmyckning har byggnadsteknikhistoriska värden, eftersom en vid tiden utomordentligt ofta använd teknik (gjutna betongelement med frilagd ballast) har utnyttjats alltigenom till att skapa en omsorgsfullt danad och särpräglad kyrkointeriör med såväl stora upplevelsevärden som höga arkitektoniska värden. Spänningen mellan glas- och betongytor bidrar till det sistnämnda. Interiören i kyrkorummet är trots en brand 1987 helt präglad av sitt ursprungliga utseende och kyrkan är unik. Korprydnaden av konstnären Bono är troligen också högst ovanlig och oumbärlig för helheten. Den moderna formen paras med traditionell via sacra och upphöjt kor. Utblicken mot natur och bebyggelse är viktig. Eftersom kyrkan inte har någon direktentré har kringrummens välbevarade interiörer betydelse för helhetsupplevelsen av kyrkan som byggnadshistoriskt dokument och dess låga takhöjd och mörka färger påverkar upplevelsevärdena kring kyrkans höjd och ljus.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan som en av beståndsdelarna i stadsdelens projektering.
- Kyrkotomtens långa kontinuitet, visat av fornlämningarna, som plats för
religiösa handlingar.
- Kyrkotomten har en tidstypisk öppenhet mot omgivningen.
- Kyrkans och församlingshemmets helt olika arkitektur är avsiktlig och har
var sin välbevarade prägel av tillkomsttiden.
- Innergården är ett ovanligt inslag i denna typ av byggnadskomplex och ger
upplevelsevärden.
- Kyrkointeriören är i allt väsentligt bevarad sedan uppförandet och
unik i sitt slag med den konsekvent använda naturbetongen och utformningen
av rummet, vilket har flera kulturhistoriska delvärden.
- Kringrummens välbevarade interiörer.
- Kyrkan är skyddad enligt kulturmiljölagen kap 4 §3.