Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Borås kn, RÅDJURET 2 NORRMALMS KYRKA OCH FÖRSAMLINGSHEM

 Anläggning - Värdering

NORRMALMS KYRKA OCH FÖRSAMLINGSHEM
3/20/03
Motivering
KYRKOMILJÖN - Norrmalms kyrka och församlingshem är placerad på en höjd med vidsträckt utsikt över Borås, dess industriområden och skogsåsar. Villor och ett daghem i kyrkans regi ligger i dess omedelbara närhet.

KYRKOANLÄGGNINGEN - Anläggningen är trädgårdsliknande och öppen mot omgivningen på ett tidstypiskt sätt. Församlingshemmet rymmer en ungdomsgård, vilket var en framträdande funktion vid byggnadstiden, vilket ger ett samhällshistoriskt värde.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan byggdes 1978-79 efter ritningar av kyrkosamfällighetens fastighetsingenjör Reidar Olufsen, och ingår i ett sammanhållet komplex med församlingslokaler, kyrksal och ungdomsgård, vilket är typiskt för kyrkoanläggningar från 1970-talet. Exteriörens profana, det vill säga villaliknande, framtoning är också utmärkande för byggnadstiden. Exteriören är föga ändrad sedan uppförandet. Interiören är också välbevarad och kyrkorummet inryms i ett jämnstort rum som förbinds med en kyrksal via en vikvägg, gängse för moderna kyrkor. Kyrkorummet har en säregen utformning med sitt asymmetriska innertak som går tvärs över rummet. Detta tillsammans med rummets kvadratiska plan och entré från sidan gör att via sacra-motivet inte alls är markerat och liturgin att placera prästen bland församlingen här är uttryckt. Det mörka teglet och furuinredningen är tidstypiska material.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan är en välbevarad representant för denna typ av församlingshem med
kyrkorum, kyrksal och ungdomsgård som uppfördes under 1970-talet.
- Exteriörens prägel av tillkomsttiden.
- Interiörens välbevarade prägel sedan uppförandet.
- Kyrkorummets egenartade utformning som uttryck för en modern liturgi.
- Bevarad äldre och ursprunglig inredning och inventarier, samt altartavlan.