Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Borås kn, BISKOPSMÖSSAN 4 SJÖBO KYRKA

 Anläggning - Värdering

SJÖBO KYRKA
3/20/03
Motivering
KYRKOMILJÖN - Sjöbo kyrka står på en liten höjd längs trafikleden i en stadsdel i Borås som uppfördes i huvudsak 1956-62 med grannskapsenheter som ideal. Kyrkan förlades i närheten av dess torg. I kyrkomiljön ingår ett församlingshem från 1981 och ett daghem i en stor träbyggnad som uppfördes 1936 av virke från den gamla prästgården vid Caroli kyrka i centrala staden. Byggnaden tjänstgjorde som gudstjänstlokal före kyrkans uppförande och därefter som församlingshem till 1981.

KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkotomten är liten och täcks av anspråkslös naturmark med blommande gräsbackar, berg i dagen och spridda träd som björk och ek, trappa av stockar och en grusad gång ned till församlingshemmet. Utanför en kalkstensmur står en klockstapel från 1952, uppförd till det äldre församlingshemmet.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan är en treskeppig, modernistisk kyrka byggd 1962, ritad av Holger Jensen, en dansk arkitekt. Kyrkan är den enda moderna kyrkan i Ås kontrakt utan samtida församlingshem. Runt en atriumgård utanför det ena sidoskeppets glasade fasad grupperas sakristia och väntrum med biutrymmen. Atriumgård torde vara ovanligt för kyrkor, om än vanligt för profan bebyggelse vid tiden. Att kyrkorummet markeras med ett brant takfall är inte ovanligt, men de två grunda sidoskeppen och exteriörens kors över gavlarnas hela höjd, samt de små gluggarna som perforerar ena gaveln, ger den en helt individuell prägel. Därtill löper kalkstensmurar på båda sidor utmed hela byggnadens längd, vilka återfinns invändigt. Materialen är naturliga i samklang med tomten. Exteriören är föga förändrad sedan uppförandet, interiören likaså. Kyrkorummet är ovanligt nog en tvärkyrka, det vill säga bredare än djupt, och har sidoställd entré på gängse vis för moderna kyrkor. Detta och rummets dunkel, perforerat av gavelgluggarna, ger sammantaget ett särpräglat kyrkorum med upplevelsevärden. De äkta naturmaterialen i såväl inredning som inventarier, trä och sten, samt glasarmaturen lik isformationer, skänker en nordisk stämning. Ursprunglig inredning och inventarier är bevarade. Tidens moderna liturgiska strävan med prästens närhet till församlingen är här uttryckt.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkotomtens naturmark.
- Klockstapelns vårdande och bevarande.
- Exteriörens prägel av tillkomsttiden.
- Exteriörens särart med kors, murar och gluggar.
- Atriumgården, tämligen unikt för kyrkor.
- Kyrkans välbevarade interiör från byggnadstiden.
- Planens särprägel som tvärkyrka.
- Bevarad ursprunglig inredning och inventarier.
- Den genomgående användningen av naturmaterial.
- Gluggarnas ljusinsläpp.
- Interiörens utformning baserad på modern liturgi.