Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Askersund kn, OLSHAMMAR 6:14 BIRGITTAKYRKAN, OLSHAMMAR

 Anläggning - Värdering

BIRGITTAKYRKAN, OLSHAMMAR, BIRGITTAKYRKAN (OLSHAMMARS KYRKA)
5/13/03
Motivering
KYRKOMILJÖN – Birgittakyrkan är belägen i utkanten av Olshammars tätort, i nära anslutning till munksjös sulfatfabrik. Närmast kyrkan ligger Olshammarsgården, en gul putsad herrgårdsbyggnad med tillhörande flygel från tidigt 1800-tal. Olshammarsgården ägdes av Verner von Heidenstams morfar och det var här han tillbringade sina barndomssomrar. Söder om kyrkan finns den s k Birgittastugan, en reveterad timmerstuga från 1700-talet.

KYRKOANLÄGGNINGEN – Kyrkan har ingen tydligt avgränsad kyrkotomt. Marken omkring kyrkobyggnaden är gräsbevuxen och framför kyrkan är en grusad gårdsplan tillhörande Olshammarsgården. Kyrkans begravningsplats anlagd 1911 är belägen ca 50 m norr om kyrkan.

Kyrkan som är uppförd på 1620-talet är en reveterad timmerbyggnad med rektangulärt långhus och kraftigt torn i väster. Långhusets sadeltak är täckt med enkupigt tegel och tornets tälttak med spån och kopparklädda takkupor. Kyrkans enda port är belägen i tornets västra vägg och omges av en klassicerande portal i trä. Samtliga fönster har rektangulärt liggande format, två eller tre lufter och blyspröjsat glas.

Interiören är starkt präglad av en ombyggnad 1785 då i stort sett all inredning så som bänkar, altarpredikstol och altarring tillkom liksom golvets tegel som är slaget vid Olshammars tegelbruk. I kyrkorummets fönster finns glasmålningar i form av vapensköldar tillverkade i riga 1624.

1933-34 genomfördes en renovering under ledning av arkitekt k. m. Westerberg då bl a rötskadad timmer i stommen byttes ut och 1785 års färgsättning återställdes.

Tornets bottenvåning rymmer ett ovanligt stort vapenhus samt sakristia och i första våningen är kyrkans orgel placerad.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING –Olshammars samhälle domineras i dag av en stor sulfatfabrik med en stark historisk koppling till Aspa bruk. Kyrkan uppfördes som gårdskyrka under 1620-talet och har sedan dess, genom arv eller köp, ingått i olika brukskomplex. Vid Olshammar fanns under lång tid ett tegelbruk.

I miljön kring kyrkan ingår den s k Olshammarsgården med sidoställd flygel från 1820-talet och sockenstugan från 1700-talet. kyrkan med omgivande bebyggelse har starka personhistoriska kopplingar både till heliga Birgitta som enligt traditionen gett kyrkan dess namn och Verner von Heidenstam som tillbringade sina barndomssomrar på Olshammarsgården

Kyrkans ovanliga exteriör tillkommen på 1780-talet domineras av det kraftiga västtornet med spånklädd pyramidformad huv.

Kyrkans interiör är mycket välbevarad sedan 1785 års ombyggnad. Ovanlig är korets inredning med altarpredikstol sammanbyggd med altarring och korbänkar. Altarpredikstolen är ett reformert drag och ger uttryck för en strävan att koncentrera prästens insats till koret. I Närke finns fyra altarpredikstolar bevarade, samtliga i brukskyrkor.

Kyrkans glasmålningar med vapensköldar från 1624 är mycket ovanliga liksom de med vapen bemålade dörröverstyckena från 1740-talet.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:

- Kyrkan med sin välbevarade exteriör och sammanhållna kringliggande bebyggelse är synnerligen känslig för förändringar.

- Kyrkans interiör är på många sätt intakt sedan ombyggnaden 1785 och har en mycket ovanlig korinredning med sammanbyggd altarpredikstol, altarring och korbänkar.

- Altarpredikstolen vittnar om sin tids syn på gudstjänstutformning och är ett reformert drag där man försökte koncentrera prästens insats till koret. idag finns det få bevarade altarpredikstolar i landet.

- De bevarade glasmålningar från 1600-talet är mycket ovanliga.