Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Borås kn, VÅGEN 5 BYTTORPS KYRKA

 Anläggning - Värdering

BYTTORPSKYRKAN, BYTTORPS KYRKA
3/20/03
Motivering
KYRKOMILJÖN - Byttorpskyrkan är naturskönt belägen på en kulle vid sjön Kolbränningens ena ände. Placeringen är mycket förtjänstfull. Kyrkan ingår i en mindre miljö med offentliga byggnader såsom skola och bibliotek. Stadsdelarna som kyrkan betjänar omger kyrkan på distans åt alla väderstreck utom väster, där sjön tar vid.

KYRKOANLÄGGNINGEN - Anläggningen projekterades som helhet av arkitekt Rolf Bergh och byggdes 1963-65 till följd av stadens expansion. Tidigare låg en bondgård på tomten. Anläggningen består av kyrkan, ett fristående församlingshem och en klockstapel, vilket är en av de tidstypiska konstellationerna för en kyrkoanläggning. Byggnaderna omger en tresidig gård med murar. Små innergårdar finns vid kyrkans östgavel. Runt denna mer slutna konstruktion, är det fria, sluttande gräsytor som ansluter till den omgivande vegetationen. Kyrkans placering utnyttjar också sjön som fond från västporten. Kyrkan är en Mariakyrka och klocktornets topp är utformad likt Marias stiliserade, bedjande händer.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan och församlingshemmet korresponderar i utvändiga material, tegel och koppar, och i utformningen av takfoten. Församlingshemmet hyser, som brukligt vid byggnadstiden, en ungdomsgård. Klockstapeln är byggnadstekniskt mycket tidstypisk av obehandlad betong i funktionalistisk anda. Kyrkan har en för tiden ovanligt traditionell plan i grunden med latinsk korsplan och absidialt kor med tre korutsprång, men det kläs i en modernistisk gestalt till en komplex arkitektur. Den är placerad i traditionell öst-västlig riktning vilket också är ovanligt för moderna kyrkor. Exteriören är i princip oförändrad sedan byggnadstiden. Interiören står välbevarad med tidstypiska material sedan uppförandet och har höga arkitektoniska värden med sinnrikt ljusinsläpp och genomgående hög konstnärlig kvalitet i inredning och inventarier. Arkitekten hade klart formulerade idéer bakom såväl anläggningens som kyrkorummets utformning, där västporten, som endast kan öppnas inifrån för spridandet av evangelium, är ett metaforiskt ställningstagande i den då rådande kyrkodebatten, vilket ger ett samhällshistoriskt värde.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Den arkitektoniskt genomtänkta placeringen av kyrkan i landskapet.
- Anläggningen är en mycket välbevarad exponent för 1960-talets
stadsdelskyrkor med samprojekterat fristående församlingshem, som hyser
en ungdomsgård.
- Den medvetna gestaltningen av anläggningen: två armar som en famn mot
stadsdelen och klockstapeln som avgränsande mot buller och jäkt utanför
kyrktorget, samt rogivande springvatten.
- Klockstapelns redovisning av sin tidstypiska konstruktion.
- Kyrkorummets välbevarade ursprungliga utformning och fasta inredning.
- Kyrkorummets medvetna gestaltning med krokig väg in för att sakta ned
farten och rak väg ut, samt välvd vägg och höga bänkryggar för omslutning
och trygghet.
- Kyrkorummets blandning av via sacra och circumstantes.
- Altaret, som är det första fristående i Borås.
- Den moderna liturgin att prästen skall förkunna med närhet till församlingen
är här väl uttryckt.